in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Predstavljen nosivi gadget protiv utapanja!

Od velike koristi

Spasioci na plažama i bazenima imaju ključnu ulogu u spašavanju ljudi od utapanja, no ponekad im je teško držati sve plivače na oku, a na mnogim mjestima nisu uopće dostupni.

Naučnici australskog Sveučilišta Macquarie razvili su eksperimentalni nosivi uređaj pod nazivom APPTRAKK koji je dizajniran da pomogne slanjem upozorenja ako se njegov nositelj utapa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Gadget čiji prototip dolazi u prilično zdepastom obliku, nosi se na zapešću poput pametnog sata, uključuje senzore koji prate otkucaje srca korisnika, zasićenost krvi kisikom i obrasce kretanja, zajedno s dubinom na kojoj se trenutno nalazi i količinom vremena koje je ondje proveo.

Ako senzorski sustav pokaže da se nositelj nalazi u opasnosti od utapanja, modul Wi-Fi odašiljača na uređaju iskače i ispliva na površinu. Zatim šalje signal aplikaciji na uparenom pametnom telefonu ili tabletu spasioca ili neke druge osobe koja je u pratnji plivača, na kojem se oglašava alarm i prikazuje lokaciju plivača.

Ovisno o čimbenicima kao što su dob i nivo kondicije, broj otkucaja srca itd. koji ukazuju na to da se neka osoba utapa, sustav se može prilagoditi raznim profilima osoba. To znači da se aplikacija može koristiti za ručno programiranje pragova za sve metrike, ispod kojih se neće oglašavati lažni alarmi.

Planovi sada zahtijevaju da uređaj bude mnogo kompaktniji i moderniji, nakon čega bi mogao biti komercijaliziran.

Rad o istraživanju, koje je vodio dr. Mohsen Asadnia, nedavno je objavljen u časopisu Sensors.