in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novi iPhone će naredne godine dobiti USB-C, ali šta je s brzinama?

Prognoze analitičara

Nadolazeći modeli Pro mogli bi dobiti brzine USB-a 3.2 ili Thunderbolta 3, a ‘obični’ uređaji dobit će brzinu USB-a 2.0, odnosno kabal Lightning.

Nadolazeće modele iPhonea 15 čeka redizajn u obliku dolaska USB-a C, a u obzir valja uzeti i nove brzine prijenosa, kaže analitičar Ming-Chi Kuo.

Nažalost, čini se da beneficije ubrzanog prijenosa ipak neće stići na ‘obični’ iPhone, već samo na Pro. Svi ostali telefoni imat će brzinu ‘običnog’ porta USB 2.0. Riječ je, podsjetimo, o brzini prijenosa kakva je trenutno moguća putem porta Lightning.

Kuo je svoja predviđanja u srijedu objavio putem serije tvitova napisavši da informacije dolaze ‘iz nedavnog istraživanja’. Analitičar, naime, većinu informacija dobiva iz izvora bliskih dostavljačima. Verge piše da Kuo predviđa da će ’15 Pro i 15 Pro Max minimalno podržati brzinu USB 3.2 ili Thunderbolt 3′.

Ako je to istina, prijenos podataka moći će doseći čak 40 Gbps, što je super za ljude koji snimaju ProRes videa i RAW slike, a koje se sporo prebacuju čak i putem brzog WiFi-ja, piše Verge.

Kuo već duže vrijeme najavljuje da će iPhone u 2023. doći s ulazom USB-C. U maju je pretpostavio da će ta promjena ‘poboljšati brzine punjenja i prijenosa podataka’, ali sad tvrdi da ima više informacija o tome kako će Apple iskoristiti taj ulaz. EU je u međuvremenu uveo zakon koji je Apple prisilio da u telefone ubaci USB-C.

Ako Apple ne odluči nadograditi brzine prijenosa za nadolazeći ‘standardni’ iPhone, to ne bi bilo čudno. Ove smo godine svjedočili uvođenju drastičnijih razlika između Pro i standardnih modela. Tako je iPhone 14 Pro dobio nov čip dok su standardni uređaji ostali na onom iz prošle godine.

Apple već neko vrijeme pokušava pronaći nove načine diversifikacije svojih skupljih smartfona, a veća brzina prijenosa na skupljem iPhoneu nešto je što bi profesionalci mogli jako cijeniti.

Ovo je pogotovo važno za modele Pro, s obzirom na to da osnovni iPhone ne nudi opcije poput ProRes videa ili RAW fotografija.