in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Još jedna država zabranila tehnologiju prepoznavanja lica

…osim za borbu protiv kriminala

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim tehnologijama.

Sustavi za prepoznavanje lica koji koriste biometrijske podatke neće biti dopušteni dok se ne usvoji poseban zakon ili barem do kraja sljedeće godine, saopćili su iz agencije za zaštitu privatnosti, a prenosi Reuters.

Ipak, iznimka postoji te će takve tehnologije biti dopuštene kad se koriste u borbi protiv kriminala ili kad se mogu iskoristiti u sudskim istragama.

“Ova odluka proizlazi iz potrebe da se reguliraju uvjeti i jamstva koji se odnose na prepoznavanje lica, u skladu s načelom proporcionalnosti”, stoji u saopćenju agencije.

Prema italijanskom pravu i zakonima Europske unije, obrada osobnih podataka od strane javnih tijela pomoću video uređaja općenito je dopuštena kad je od javnog interesa te kad je povezana s aktivnošću javnih tijela. Međutim, općine koje žele koristiti tu tehnologiju moraju sklopiti “paktove o urbanoj sigurnosti” s predstavnicima središnje vlade.

Agencija je reagirala na mjere poduzete u Lecceu, talijanskom gradu na jugu Italije. Tamo su vlasti saopćile da će početi koristiti tehnologiju temeljenu na prepoznavanju lica. Općini je naloženo da dostavi opis usvojenih sustava, njihovu svrhu i pravnu osnovu te popis podataka kojima pristupaju uređaji za nadzor.

Nadzorni organi su opomenuli i grad Arezzo, gdje je lokalna policija trebala biti opremljena infracrvenim super naočalama koje mogu prepoznati registarske tablice automobila.