in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

U Twitteru prvo podijelili otkaze, a sad mole ljude da se vrate na posao

Novi potez donio nove probleme

Već je prvi potez Elona Muska nakon što je službeno preuzeo Twitter najavio zaposlenicima što ih čeka. Nakon što je otpustio šefove u upravnom odboru, počeli su se nizati masovni otkazi zaposlenika širom Twittera.

I dok su neki od zaposlenika najavili tužbe zbog iznenadnog otkaza, a Musk je na Twitteru tvrdio kako je to bilo nužno jer kompanija previše troši, čini se kako se ipak malo preračunao.

Američki mediji javljaju kako se iz Twittera sad ponovno javljaju dojučerašnjim zaposlenicima i mole ih da se vrate na posao.

Kako piše Bloomberg, neki od zaposlenika otpušteni su “greškom”, a drugi su pak otpušteni prije nego što je uprava shvatila da su im ipak potrebni za rad na novim opcijama koje je Musk zamislio.

Jedan od primjera je tim koji se bavio razvojem etičke umjetne inteligencije, a koji je otpušten iako Musk zagovara stvaranje transparentnijeg Twitterova algoritma.

Joan Deitchman, koja je bila voditeljica tima, na Twitteru je potvrdila da je cijeli tim dobio otkaz.

Otkaz je dobila i Rumman Chowdhury, voditeljica tima Machine Learning Ethics, Transparency and Accountability (META), koji se također bavio etikom i transparentnošću u Twitteru. Njen cijeli tim saznao je da je otpušten u petak.

Još nije poznato koliko je tačno bivših zaposlenika Twittera zamoljeno da se vrati na posao, kao ni koliko ih je takvu molbu odlučilo uslišati. No, sigurno je da se radi o manjem broju.

I dok su se zaposlenici još uvijek pokušavali oporaviti od šoka otkaza, na Twitteru se oglasio njegov suosnivač i donedavni šef, Jack Dorsey.

Ljudi u Twitteru, bivši i sadašnji, snažni su i otporni. Uvijek će pronaći svoj put, bez obzira na to koliko je situacija teška, napisao je Dorsey nakon što su u javnost dospjele informacije o otkazima.

Jasno mi je da su mnogi ljuti na mene. Odgovoran sam za situaciju u kojoj su se svi našli – učinio sam kompaniju prevelikom prebrzo. Ispričavam se zbog toga, napisao je u tvitu.

Iako Dorsey više nije šef Twittera i otišao je iz Nadzornog odbora kompanije te se posvetio drugim projektima, bio je prilično glasan zagovornik prodaje Elonu Musku.

To je pravi put… Vjerujem u to svim srcem, napisao je Dorsey.

Hoće li tako misliti i za koju sedmicu, tek ćemo vidjeti. Jasno je samo da se zaposlenicima baš i ne sviđa način na koji je Musk odlučio urediti poslovanje u Twitteru.