in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Prijavljivanje na stranice putem Facebooka i Googlea možda nije najbolja ideja

Oprezno

Ako tražite kratak odgovor na pitanje je li prijava uz pomoć društvenih mreža dobra ideja, kratak odgovor je – ne.

Svaki korisnik interneta koji se pokušao prijaviti na neku stranicu ili u aplikaciju susreo se s tipkom koja sugerira zaobilaženje dosadnih lozinki te prijavu putem Facebooka ili Googlea.

Iako ideja zvuči bezazleno, problem je što te ikonice za prijavu mogu ugroziti vaše osobne informacije ili dozvoliti velikim kompanijama da vas prate. Naravno, nije sve crno-bijelo: u nekim je slučajevima korištenje posredničke prijave dobra stvar, ali u većini se slučajeva radi o stranicama koje se vašom prijavom mogu domoći podataka na Facebooku ili Googleu.

Korištenje ovakvih tipki olakšava praćenje vaših aktivnosti, što postaje još gore ako ne čitate što pritiskom na tu tipku zapravo dijelite.

Podsjetimo, Facebook je nedavno upozorio milion korisnika da im račune ugrožava čak 400 malicioznih aplikacija dizajniranih za krađu informacija za prijavu.

Zabrinjavajući slučaj

Nimalo bezazleniju priču vezanu uz stranicu iCIMS također je iznio Washington Post navodeći da ona prijavom preko Googlea traži potpun pristup vašim podacima na Google Driveu.

Stranica iCIMS ima 2,4 miliona korisnika, služi za jednostavno slanje biografija, a podržavaju je poslodavci poput Microsofta, Ubera, UPS-a, Targeta i IBM-a.

Google Drive se, podsjetimo, ne koristi samo za pohranu biografija, već za sve od dokumenata, slika, datoteka i sigurnosnih pohrana podataka, što znači da bi iCIMS za preuzimanje jednog dokumenta trebao dobiti pristup svim pohranjenim datotekama. Takvu politiku pravda tehnološkim ograničenjem sustava, odnosno nemogućnošću pristupa korisničkim podacima unutar Drivea na bilo koji drugi način.

Google s druge strane tvrdi da korisnici raspolažu ‘izborom i kontrolom’ te moraju dati dozvolu na svaki upit o dijeljenju datoteka, uključujući pristup određenim dijelovima Drivea.

Problem je, doduše, što premalo ljudi čita ono što je napisano u klauzuli.

Iako Google ima sustave pomoću kojih korisnici mogu prijaviti aplikacije koje od njih traže previše dozvola, Washington Post naglašava da time ne sprječavaju štetu načinjenu pružanjem potpunog pristupa.

Zato je iCIMS objasnio da uskoro planira prebacivanje na noviju verziju dodatka za Google Drive jer ona nudi bolju kontrolu nad datotekama, a dostupna je, usput, od 2012.