in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Inženjeri robotike kreirali najbrže cipele na svijetu – Moonwalkere

Robotika

Inženjeri robotike predstavili su nešto što nazivaju najbržim cipelama na svijetu, odnosno obuću dizajniranu s osam točkova koji povećavaju brzinu hoda za čak 250 posto.

Nativ te nove obuće je Moonwalker, a funkcionira tako da se zapravo vežu oko vaših cipela ili tenisica i guraju vas naprijed pomoću sićušnih električnih motora koji pokreću kotače s utezima, oponašajući na neki način koturaljke.

Riječ je o inovaciji tima inženjera robotike kompanije Shift Robotics, koji su na ideju došli kad je osnivač te kompanije Xunjie Zhang, tokom jednog odlaska na posao, odlučio zapravo poboljšati hodanje, a ne ga zamijeniti nečim drugim. Dotad je na posao išao skuterom, a taj dan ga je umalo udario automobil.

Tada sam se počeo pitati zašto nikad nisam hodao tih 30 minuta. Ne samo da je to sigurno putovanje na posao, već je i dio onoga što jesmo. Pa sam krenuo s misijom poboljšanja hodanja umjesto da ga zamijenim, rekao je Zhang.

Moonwalker obuća povećava brzinu hoda s prosječnih 4,8 kilometara na sat na 11,2 kilometara na sat. Tajna Moonwalker obuće su jedinstveni algoritmi strojnog učenja koji se prilagođavaju hodu korisnika, piše Daily Mail.

Video pogledajte OVDJE.