in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple vratio “ruski Facebook” u App Store

Apple Store

Apple je vratio aplikacije ruske tehnološke grupe VK na App Store nakon što je ta kompanija pružila dokaz da nije u većinskom vlasništvu ili pod kontrolom sankcioniranog subjekta.

Apple je u septembru uklonio rusku društvenu mrežu VKontakte u vlasništvu VK-a, aplikaciju za e-poštu Mail.ru i druge aplikacije navedene ruske kompanije, kao odgovor na sankcije koje je Velika Britanija nametnula financijskim institucijama koje posjeduju tu rusku kompaniju.

Aplikacije tog developera uklonjene su iz App Storea, kao što je propisano zakonom, nakon više zahtjeva upućenih razvojnom programeru da dostave dokumentaciju kako bi se potvrdilo da nisu prekršili sankcije Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon uklanjanja, developer je pružio potrebne informacije potvrđujući da nije u većinskom vlasništvu ili pod kontrolom sankcioniranog subjekta. Stoga su aplikacije vraćene u App Store, rekao je glasnogovornik Applea Peter Ajemian u za The Verge.

VKontakte, ruski ekvivalent Facebooku, jedna je od najpopularnijih društvenih mreža u toj zemlji. Prošle godine Rusija je počela zahtijevati od Applea da isporučuje svoje iPhone uređaje s popisom ruskih aplikacija koje korisnici mogu instalirati kao dio procesa postavljanja, uključujući VKontakte i Mail.ru.

Kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine u februaru, Apple je prestao prodavati svoje proizvode u zemlji, a korisnicima je zabranjeno korištenje Apple Paya zbog sankcija nad nekoliko ruskih banaka.