in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kanye West kupuje društvenu mrežu Parler?

Preuzimanje koje je pokrenuo reper Kanye West (koji si je 2021. promijenio ime u Ye) trebalo bi biti provedeno prije završetka godine

Kanye West kupuje društvenu mrežu Parler po trenutno neobjavljenoj cijeni, kažu iz Parlera. Reper koji je prošle godine zakonski promijenio ime u Ye trebao bi dovršiti preuzimanje u četvrtom kvartalu ove godine.

“U svijetu u kojem se konzervativni stavovi smatraju kontroverznima moramo osigurati to da desnica ima mjesto za izražavanje mišljenja”, rekao je Ye u izjavi.

Parler – instrument ekstremne desnice

George Farmer, izvršni direktor Parlerove majčinske kompanije Parlement Technologies, rekao je: “Ova će kupovina promijeniti svijet i promijeniti ono što svijet misli o slobodi govora. Ye poduzima monumentalan potez ulaska u svijet slobodnih društvenih mreža te se više nikad neće brinuti hoće li ga izbaciti s društvenih mreža.”

Farmer, inače suprug desničarke Candance Owens i sin rizničara Konzervativne stranke Michaela Farmera, nadodao je: “Još jednom Ye dokazuje da se nalazi korak ispred naracije javnih medija. Parlementu će biti čast omogućiti mu da ostvari svoje ciljeve. Parlement Technologies nastavit će s radom kao nezavisna kompanija, piše u objavi, pružajući ‘tehničku podršku i korištenje privatnih usluga u oblaku.”

Društvenu su mrežu 2018. osnovali John Matze i Rebekah Mercer, kći hedge menadžera, milijardera i suvlasnika Breitbarta Roberta Mercera. Činjenica da su mnogi koji su sudjelovali u neredima u Washingtonu za koordinaciju napada koristili Parler doveli su do izbacivanja Matzea iz firme 2021. te dolaska Farmera na njegovo mjesto.

Parler je poslije napada na Capitol izbačen iz Appleovih i Googleovih dućana, a 10. januara bio je potpuno ugašen nakon što im je Amazon Web Services isključio račun.

Unatoč činjenici da se radi o stranici koja promovira ‘slobodu govora’, Parler je bio prisiljen na moderatore kako bi se u maju 2021. vratio na App Store, a na Android tek u septembru 2022.

Parler je, piše Guardian, samo jedna od desničarskih platformi. Društvo joj pravi Trumpov Truth Social i nezavisna mreža Gab, čiji je logo usko povezan s ‘ekstremnom desnicom’ – iako stranica tvrdi da im logotip znači ‘simbol prosperiteta’.

Westova kupovina Parlera, ni na čije iznenađenje, dolazi nakon što je na društvenim mrežama Instagramu i Twitteru počeo objavljivati antisemitske izjave, čime je zaradio blokadu računa. Nakon što je na Paris Fashion Weeku nosio majicu s natpisom ‘White lives matter’, pridružio se Foxovom Tuckeru Carlsonu u intervjuu u kojem je Trumpovog zeta Jareda Kushnera optužio za suradnju s izraelskom vladom zbog osobne zarade.

Poslije toga je otišao na Instagram kako bi podijelio sadržaj razgovora sa Seanom Combsom (poznatim po aliasu P. Diddy i Puff Daddy), u kojem ga je optužio da ga kontroliraju Židovi. Nakon toga je dobio zabranu pristupa mreži, uz komentar Američkog židovskog odbora koji je objavu ocijenio ‘antižidovskom’, pa je otišao na Twitter, na kojem mu je račun neaktivan već nekoliko godina.

Podcast Shop je dan kasnije otkazao snimanje s Westom nakon što je ‘iskoristio Shop kako bi iznio još izjava mržnje i demonstrirao nekoliko ekstremno osobnih stereotipa’. West zasad nije imao komentara na to.