in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zuckerberg predstavio novi VR uređaj Quest Pro

Quest Pro dolazi s dva ekrana pojedinačne rezolucije 1800×1920 piksela i s maksimalnom frekvencijom osvježavanja od 90Hz

Na konferenciji Meta Connect 2022. Mark Zuckerberg jučer je predstavio novi naglavni uređaj za virtualnu stvarnost Quest Pro. Riječ je o uređaju koji, za razliku od postojećih VR naočala, nije toliko namijenjen zabavi, koliko profesionalnim korisnicima, a takva mu je i cijena – čak 1500 dolara.

Ovo je prvi uređaj kojeg pokreće nova Qualcommova platforma Snapdragon XR2+ Gen 1 koja je 50 posto snažnija te ima 30 posto bolje termalne performanse u odnosu na čipset koji pokreće Quest 2. S obzirom na to da je riječ o “samostalnom” uređaju, odnosno onom koji se ne povezuje s računalima, jasno je kako mu je potreban snažan hardver. Također, ima i 12GB RAM-a i 256GB prostora za pohranu podataka.

Quest Pro dolazi s dva ekrana pojedinačne rezolucije 1800×1920 piksela i s maksimalnom frekvencijom osvježavanja od 90Hz. Osim u virtualnoj stvarnosti, korisnici Questa Pro, moći će uživati i u proširenoj stvarnosti jer je uređaj opremljen s pet vanjskih senzora koji projiciraju sliku visoke rezolucije unutar uređaja. Također, i unutar Questa Pro nalaze se senzori i kamere koji prate pokrete lica i očiju koje onda mogu preslikati na avatare, kako bi ti izrazi lica i kretnje očiju bili što prirodniji i unutar metaversa.

U odnosu na Quest 2, novi (i puno skuplji) model naglavnog VR uređaja donosi poboljšanja u gotovo svim segmentima, ali vlasnici modela Pro s jednom stvari vjerovatno ipak neće biti zadovoljni, a to je baterija, odnosno njeno trajanje. Dok na modelu Quest 2 ona može izdržati 3 sata rada, na modelu Pro trebala bi trajati samo oko 2 sata.

Quest Pro dolazi i s dva Quest Touch Pro kontrolera, svaki s 3 ugrađena senzora i naprednim opcijama koja omogućuju jednostavno upravljanje virtualnim svjetovima. Početak isporuka ovog uređaja najavljen je za 25. oktobar.

Pored Questa Pro, na Metinoj konferenciji najavljena je i suradnja s Microsoftom koji će u metaverse donijeti Teams, Office, Windows i Xbox Cloud Gaming, a najavljene su i neke igre za metaverse poput VR verzije popularnog Among Usa, prenosi Android Authority.