in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Milion Facebook korisnika upozoreno na aplikacije koje kradu lozinke

Upozorenje se odnosi na aplikacije, koje su prerušene u “zabavne i korisne”, a zapravo kradu lozinke korisnika

Meta je poslala upozorenje korisnicima Facebooka da su informacije o njihovim nalozima možda kompromitovane od strane eksternih apliakcija na Google i Apple prodavnicama.

U novom izvještaju, istraživači sigurnosti kompanije Meta su identifikovali više od 400 malicioznih aplikacija, dizajniranih da ukradu kredencijale iz naloga Facebook korisnika.

Prema navodima, aplikacije su prerušene u “zabavne i korisne” servise, kao što su programi za obradu fotografija, aplikacije za kameru, VPN servisi, horoskopi i alatke za praćenje fitnes parametara, prenosi Engadget.

Aplikacije često od korisnika traže da se uloguju sa svojim Facebook nalogom, prije pristupa obećanim funkcijama. Međutim, ovo je samo sredstvo za krađu informacija Facebook korisnika.

Ističe se i da je veliki broj ovih aplikacija bio jedva funkcionalan prije nego što bi se korisnik ulogovao, a mnoge nisu nudile funkcije ni nakon logovanja.

Meta je obavestila i Apple i Google o ovoj situaciji, tako da je na njihovim prodavnicama aplikacija sada zadatak da obezbede da se maliciozni programi uklone. U međuvremenu, Facebook šalje milion upozorenja korisnicima koji su možda imali dodira sa ovim aplikacijama i preporučuje im da promjene svoju lozinku.