in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Instagram i Twitter ograničili korištenje svojih mreža popularnom reperu

Brojna ograničenja

Instagram i Twitter objavili su da su ograničili korisničke račune američkog repera Kanyea Westa zbog objava koje su ocijenjene kao antisemitske.

Glasnogovornica Twittera rekla je za AFP u nedjelju da je Westov račun djelomično blokiran zbog kršenja pravila platforme društvenih medija. Glasnogovornik vlasnika Instagrama Mete rekao je da su izbrisali sadržaj – ne navodeći o kojim objavama – s Westova računa zbog kršenja pravila.

Instagram je također djelomično blokirao njegov račun, što može uključivati ​​sprječavanje objavljivanja, komentiranja ili slanja privatnih poruka, prema istom izvoru.

Ograničenja su uvedena nakon što je West, umjetnik koji se sada naziva Ye, izazvao kontroverze noseći majicu s natpisom “Životi bijelih su važni” tokom nedavne sedmice mode u Parizu, preinačeno geslo “Crni su životi važni”.

Poruka “Crni su životi važni” postala je poklič u protestuma protiv rasizma i policijske brutalnosti potaknute ubojstvom Georgea Floyda 2020.

U petak je 45-godišnji West na Instagramu objavio snimke ekrana tekstualne prepiske s reperom Diddyjem, koji je prozvao Westa zbog majice i poruke.

“Koristit ću te kao primjer da pokažem židovskom narodu koji ti je rekao da me nazoveš da mi niko ne može prijetiti niti utjecati na mene. Rekao sam ti da je ovo rat. Sada nastavi s poslom”, napisao je.

Objave su u međuvremenu izbrisane s platforme, ali snimke poruka se još uvijek mogu pronaći na internetu.

Zatim je na Twitteru rekao da će ciljati na Židove u objavi koju je platforma blokirala zbog kršenja njezinih pravila. Američki židovski odbor (AJC) obrušio se na Westa zbog “poticanja mržnje prema Židovima”.

Kanye West trebao bi smisliti kako izražavati stavove bez upotrebe antisemitizma, rekla je organizacija.

Westu, kojem kontroverze nisu strane i koji je otvoreno govorio o svojoj borbi s bipolarnim poremećajem, u martu je na 24 sata bilo zabranjeno objavljivanje na Instagramu, u jeku razvoda od tv reality zvijezde Kim Kardashian.

Ranije ove sedmice, njemački div sportske odjeće Adidas rekao je da preispituje svoje partnerstvo s Westom nakon što je navodno postao nezadovoljan načinom na koji brend plasira njegove proizvode.

Prošli mjesec, West i maloprodajni brend Gap također su objavili prekid partnerstva.