in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Patite li od ovog neobičnog osjećaja? Javlja se gotovo svima jednom sedmično u isto vrijeme

Petak, subota, uživanje, ali jeste li primijetili da nedjeljom, kako dan odmiče, u vama pomalo raste nervoza, nemir…

Svi jedva čekamo vikend kako bi se napokon mogli odmoriti i predahnuti. Petak, subota, uživanje, ali jeste li primijetili da nedjeljom, kako dan odmiče, u vama pomalo raste nervoza, nemir… Mnogi vaši prijatelji potvrdit će vam da im posljednji dan u sedmici najteže pada, neki se čak osjećaju i depresivno, anksiozni i uznemireno. Pa zašto je to tako?

Kako pada večer ti osjećaji postaju još izraženiji, a u medicini se taj fenomen naziva “nedjeljnim strahovima”. Javljaju se i kod osoba koje vole svoj posao, odnosno nije im nužno stresno na poslu.

Prema istraživanju Better Healtha, sedam od deset ljudi doživljava anksioznost u vezi s nadolazećom sedmicom. Psihologinja Kimberly Wilson dala je nekoliko savjeta kako se nositi s “opasnim” nedjeljima.

Napravite listu obaveza

“Napravite sebi plan koji će vam pomoći da kontrolirate predstojeće stresne dane ili događaje. Napišitie listu obaveza, putovanja na koja ćete ići, stvari koje morate obaviti. To će vam pomoći”, savjetuje Wilson.

Uzmite predah od mobitela i kompjutera

Iskoristite nedjelju za “digitalnu detoksikaciju” te probajte što manje vremena provoditi pred ekranima, bilo kompjutera, mobitela, laptopa ili tableta. Čitajte knjigu, idite u prirodu, bavite se sportom…, prenosi 1klik.hr.

Nemojte se na silu pokušavati “isključiti”

“Kada se borite da zaspite, vaš će um često biti preplavljen mislima i brigama o sljedećem danu, zbog čega će vam biti još teže opustiti se”, primjećuje Kimberly.

“Umjesto toga, ustanite iz kreveta i učinite nešto jednostavno poput pisanja popisa obaveza ili čitanja knjige dok se ponovno ne osjetite umorni i pospani. Dobar noćni san čini veliku razliku u tome kako se osjećamo mentalno i fizički, stoga je važno dobro se naspavati”, veli Kimberly.

Oslobodite se napetosti u mišićima i budite aktivni

“Oslobađanje napetosti mišića sjajan je način za ublažavanje tjedne tjeskobe – sve što trebate učiniti je odvojiti 30 sekundi da uzastopce stisnete, zadržite i otpustite šake, polako udišući i izdišući”, savjetuje Kimberly kako se osloboditi napetosti.

“Aktivnost vam može pomoći u sagorijevanju živčane energije. Ne morate vježbati, dovoljno je raditi neki fizički posao po kući, usisavati, brisati i slično… Istina, tako se nećete potpuno riješiti stres, ali ćete ga sigurno smanjiti”, zaključuje.