in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici otkrili novu skupinu krvnih grupa

Istraživanje je proveo NHSBT-ov Međunarodni referentni laboratorij za krvne grupe (IBGRL)

Naučnici s NHSBT-a (NHS Blood and Transplant) i Sveučilišta u Bristolu otkrili su novu skupinu krvnih grupa, nazvanu Er.

Tim je istraživao tri poznata antigena krvnih grupa, molekule na površini crvenih krvnih zrnaca koje mogu potaknuti napad imunološkog sustava, a koji se nisu uklapali ni u jedan poznati sustav krvnih grupa. Uspjeli su pokazati genetsku pozadinu ova 3 antigena (Era, Erb i Er3), zajedno s identificiranjem dva nova antigena (Er4 i Er5), uspostavljajući novi sustav krvnih grupa.

Istraživanje je proveo NHSBT-ov Međunarodni referentni laboratorij za krvne grupe (IBGRL), u suradnji sa stručnjacima sa Sveučilišta u Bristolu, zajedno s timom međunarodnih suradnika.

Novootkrivene varijacije unutar sustava krvnih grupa, Er4 i Er5, izuzetno su rijetke, ali su implicirane u slučajevima hemolitičke bolesti fetusa i novorođenčeta, kada majčin imunološki sustav napada krv njihovog nerođenog djeteta. Dvije pacijentice čija je historija proučavana nažalost su izgubile svoje bebe zbog ove bolesti.

Nicole Thornton, voditeljica u Međunarodnom referentnom laboratoriju za krvne grupe NHSBT-a, rekla je:

“Većina ljudi će imati ono što smatramo ‘uobičajenim’ oblikom Er, ali mali broj rijetkih pojedinaca ima izmijenjene oblike – uključujući nove koje smo identificirali ovoj studiji. Otkrivanje genetske osnove krvnih grupa omogućuje nam da razvijemo nove testove za identifikaciju onih s neuobičajenim krvnim grupama, s ciljem pružanja najbolje moguće skrbi čak i za najrjeđe pacijente. Ovo otkriće rješava više od 30 godina dugu misteriju genetske pozadine ovog sustava krvnih grupa, ali najvažnije u istraživanju ovih slučajeva, bilo je da možemo dati odgovore dvjema majkama koje su tragično izgubile svoje bebe. Što više znamo o takvim rijetkim varijacijama krvnih grupa, zajedno sa sposobnošću da ih možemo testirati i identificirati, to ćemo bolju skrb moći ponuditi takvim pacijentima u budućnosti”.

Studija je objavljena u časopisu Blood.