in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

EU želi dugoročnu strategiju za industriju videoigara

Jednoglasno usvojen u ponedjeljak

Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta (CULT) jednoglasno je usvojio rezoluciju koja predlaže glasovanje o tome treba li ili ne Europska unija razviti dugoročnu strategiju videoigara. Ovaj bi zakon mogao iz temelja promijeniti budućnost industrije videoigara i esporta u Europi, što znači da bi developeri videoigara i organizatori esport natjecanja mogli doći do značajnih investicija uz pomoć europskog novca, dakako ako se dugoročna strategija za industriju videoigara usvoji.

U tekstu koji je jednoglasno usvojen u ponedjeljak, zastupnici Europskog parlamenta iz CULT odbora pozivaju Komisiju i Vijeće da priznaju snažan rast i inovacijski potencijal ekosustava videoigara u EU i razviju europsku dugoročnu strategiju za videoigre.

Traže povećanje broja europskih produkcija videoigara i ističu da kriteriji financiranja u programima Creative Europe i Horizon Europe nisu uvijek prikladni za potrebe malih i srednjih poduzeća u tom sektoru. Također predlažu jačanje nacionalne potpore za lokalni razvoj videoigara putem izuzeća u europskim pravilima o državnim potporama.

Slično tome, Odbor ističe da se europska industrija igara “trenutačno bori s hroničnim nedostatkom talenata” i traži rješenja za razvoj i zadržavanje europskih talenata.

Pozivajući na promicanje videoigara koje prikazuju europske vrijednosti, povijest i raznolikost, zastupnici Europskog parlamenta naglašavaju potencijal game industrije. Baš kao i klasični sportovi videoigre i esportovi moraju promicati vrijednosti kao što su nediskriminacija, solidarnost, antirasizam, društvena uključenost i ravnopravnost spolova.

Ostali prijedlozi Odbora za kulturu i obrazovanje uključuju:

– Stvaranje Europskog opservatorija za video igre kako bi se donositeljima odluka i dionicima pružili usklađeni podaci i preporuke za razvoj sektora.

– Stvaranje EU arhive za očuvanje kulturno najznačajnijih europskih videoigara i osiguranje njihove mogućnosti igranja u budućnosti.

– Korištenje videoigara i esporta u školama, kao sredstava za razvoj digitalne pismenosti, mekih vještina i kreativnog razmišljanja, paralelno s podizanjem svijesti nastavnika o ovom vrijednom alatu za podučavanje.

– Rješavanje izazova u sektoru, kao što su doping i namještanje mečeva u profesionalnim igračkim natjecanjima i esportu.

– Upozorenje na zdravstvene rizike intenzivnog igranja videoigara i esporta koji mogu uključivati ​​nedostatak tjelovježbe i visoke razine stresa.

Europski parlament će glasati o rezoluciji tokom svoje mini sjednice u studenom (9.-10. novembra).