in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Mark Zuckerberg više nije među deset najbogatijih Amerikanaca

Prvi čovjek Facebooka izgubio je od prošle godine više od pola svog bogatstva

Prvi put od 2015. godine suosnivač Facebooka Mark Zuckerberg više nije među deset najbogatijih u Sjedinjenim Državama.

Od septembra 2021. godine njegovo je bogatstvo manje za 76,8 milijardi američkih dolara. Tada je bio treći na popisu najbogatijih Amerikanaca časopisa Forbes.

Sad je s bogatstvom od 57,7 milijardi dolara (vrijednost dionica od 2. septembra) pao na 11. mjesto, iza drugih tehnoloških mogula kao što su bivši glavni izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer ili suosnivači Googlea Sergey Brin i Larry Page.

Pad prihoda zbog Applea

Nitko u SAD-u nije tokom tog razdoblja izgubio toliko novca koliko Zuckerberg. Do toga je došlo zbog pada cijene dionice kompanije Meta Platforms za 57 posto od početka septembra 2021. godine.

Tehnološke dionice općenito su u silaznoj putanji, ali Meta je uspjela nadmašiti Microsoft (-14 posto), Alphabet (-25 posto) i Amazon (-27 posto), kao i indekse Nasdaq (-9,8 posto) i S&P (-13,5 posto).

Investitore je preplašila Appleova promjena politike zaštite privatnosti, kojom je otežano praćenje korisnika putem aplikacija. To je u julu ove godine dovelo do prvog uopće pada prihoda Mete, za minus jedan posto, na 28,8 milijardi dolara.

Nije pomoglo ni to što je brojne oglašivače i korisnike odvukao TikTok, zbog čega je Meta najavila svoj prvi zabilježeni kvartalni pad broja dnevno aktivnih korisnika.

Teret velikih ulaganja

Inače blagi pad prihoda ne bi bio razlog za zabrinutost, ali Meta također puno ulaže u virtualnu stvarnost i metaverzum, što smanjuje operativnu dobit. Meta Reality Labs, odjel za metaverzum, zabilježio je gubitak od deset milijardi dolara u 2021. godini.

Zuckerberg je milijarderom prvi put postao 2008. godine, samo četiri godine nakon što je pokrenuo Facebook. S 23 godine bio je u to vrijeme najmlađi milijarder koji je stekao novac svojim radom. Do 2011. njegovo se osobno bogatstvo uvećalo za blizu 12 puta, na 17,5 milijardi dolara.

Nije mu ovo prva loša godina. Nakon razočaravajuće javne ponude dionica pao je s 14. na 36. poziciju na Forbesovoj ljestvici, ali mu nije dugo trebalo za povratak u uži krug najbogatijih. Do prošle godine raspolagao je sa 134,5 milijardi dolara, što je najveći iznos koji je posjedovao.

Kako piše Forbes, većina njegova bogatstva je u dionicama Mete pa će o uspjehu eksperimenta s metaverzumom uvelike ovisiti i to koliko će biti bogat u budućnosti.