in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Tenisice izrađene od emisija ugljika

Obično je taj dio tenisice izrađen od pjene na bazi nafte

U današnje doba već postoji više sustava koji hvataju štetne emisije ugljika iz atmosfere, ali mnogi ljudi se pitaju za što se koristi taj “zarobljeni ugljik”? Eto, na primjer, švicarska kompanija. On proizvodi sportsku obuću od toga.

Tačnije, on koristi CleanCloud etilen vinil acetat (EVA) pjenu dobivenu iz ugljika u međupotplatu svojih nadolazećih Cloudprime tenisica za trčanje. Obično je taj dio tenisice izrađen od pjene na bazi nafte, čija proizvodnja zapravo doprinosi globalnoj emisiji ugljika. On i njegovi partneri, američka kompanija za hvatanje ugljika LanzaTech, austrijski proizvođač plastike Borealis i francuska inženjerska kompanija Technip Energies, razvili su tehnologiju koja to omogućuje.

Proizvodnja CleanCloud pjene započinje LanzaTech sustavom koji hvata emisije iz izvora kao što su čeličane. U patentiranom procesu fermentacije, posebno odabrane i prirodne bakterije naknadno pretvaraju taj plin u tekući etanol.

Technip zatim dehidrira taj etanol, nakon čega ga Borealis polimerizira u obliku malih plastičnih kuglica, a zatim koristi te pelete u proizvodnji pjene.

Vanjski potplat će biti sastavljen od termoplastičnog poliuretana (TPU) koji je hemijski recikliran od plastičnog otpada nakon upotrebe od strane kalifornijske startupe Novoloop, a ako sve bude išlo po planu, gornji dio će biti izrađen od tekstila na bazi poliestera dobivenog emisijom ugljika koji proizvodi francuska kompanija Fairbrics.

Trenutno nema informacija o tome kada će Cloudprime tenisice biti komercijalno dostupne ili po kojoj cijeni.