in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Naučnici snimali mozak čovjeka u trenutku smrti – došli su do zapanjujućih otkrića!

Vječita misterija

Za cijeli svijet je jedna od najvećih misterija šta se dešava poslije smrti – da li nas išta čeka nakon što udahnemo posljednji put?

Naučnici zato pokušavaju da odgonetnu kako izgleda proces umiranja, kao i da li postoji neka svijest koja ostaje u trenucima između ovog svijeta i onoga što slijedi.

Da li je to kao iskustvo uspavljivanja, laganog odlaska u ništavilo, ili smo svjesni toga da nestajemo?

“Umiranje je iskustvo jedinstveno za pojedinca i njihove voljene”, objašnjava dr Patrick Still, specijalista za palijativno zbrinjavanje.

“Postoji mnogo više od fizioloških promjena koje doprinose iskustvu umiranja. Na primjer, ličnost osobe, njeno breme bolesti, podrška porodice i prijatelja, dužina trajanja neizlječive bolesti i njena duhovnost”, dodaje.

Međutim, postoje određene fiziološke promjene koje se dešavaju univerzalno.

“Redovni obrasci disanja se mogu promijeniti – ponekad može biti brži od normalnog, a ponekad sporiji. U poslednjim danima mogu postojati periodi u kojima postoje dugi razmaci između udisaja. Disanje može postati bučno na kraju života. To je nagomilavanje otpadnih proizvoda/sekreta tela. Često je to više uznemirujuće za one koji slušaju nego za pojedinca koji umire”, opisuje Stil.

Studija objavljena ranije ove godine u Frontiers in Aging Neuroscience otkrila je da mozak može ostati aktivan tokom, a možda čak i nakon trenutka smrti.

Ljekari su sprovodili kontinuiranu elektroencefalografiju (EEG) na pacijentu koji je imao epilepsiju, i to u vrijeme kada je pacijent imao srčani udar i umro tokom procesa. To im je omogućilo da zabilježe aktivnost ljudskog mozga tokom smrti i otkrili su ritmove aktivnosti slične vraćanju pamćenja, sanjanju, meditaciji i svesnoj percepciji.

Organizator studije dr Ajmal Zemmar ‘preleti pred očima dok umiremo’ utemeljena u nauci.

“Kao neurohirurg, ponekad se nosim sa gubitkom. Neopisivo je teško prenijeti vijest o smrti uznemirenim članovima porodice”, rekao je.

“Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je: iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas napuste, njihov mozak možda ponavlja neke od najljepših trenutaka koje su doživjeli u životu”, dodao je dr Zemmar.