in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novo istraživanje: Upotreba društvenih mreža ima veze s pogoršanjem mentalnog zdravlja

Negativan učinak

Mark Zuckerberg pokrenuo je Facebook na Harvardu u februaru 2004. Nekoliko dana kasnije, 650 studenata otvorilo je račune. Danas Facebook ima otprilike dvije milijarde aktivnih korisnika dnevno.

Paralelno s meteorskom ekspanzijom Facebooka raste zabrinutost za mentalno zdravlje adolescenata i mladih odraslih osoba. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, stopa samoubistava među mladima starosti između 10  i 24 godine bila je stabilna od 2000. do 2007.; zatim se povećala za 57% u razdoblju između 2007. i 2017.

Postoji velik broj radova koji prikazuju korelacije između društvenih mreža i blagostanja, ali još uvijek malo znamo o uzrocima i posljedicama. Ljudi koji više koriste društvene mreže mogu postati depresivniji ili, obrnuto, oni koji su depresivniji mogu biti aktivniji na društvenim mrežama. Nedostaju pravi uzročni dokazi.

Istraživači MIT-a, milanskog Sveučilišta Bocconi i Sveučilišta u Tel Avivu odlučili su prazninu popuniti novim radom koji će biti objavljen u časopisu American Economic Review. Oni su postupno uvođenje Facebooka na fakultetima uparili s 430.000 odgovora iz ankete NCHA o mentalnom zdravlju i dobrobiti u kampusima diljem SAD-a. Istraživači su otkrili značajnu vezu između Facebooka i pogoršanja mentalnog zdravlja među studentima.

Prikupljeni podaci ukazuju da se pristup Facebooku poklapa s povećanjem teške depresije za 7% i anksioznog poremećaja za 20%. Uz to, veći postotak učenika simptome je liječio psihoterapijom ili antidepresivima. Ukupno, čini se da je negativan učinak Facebooka na mentalno zdravlje otprilike petinu veličine onoga što iskuse oni koji izgube posao.

Prošle godine čak je 4,5 milijardi ljudi, dakle više od polovice svjetske populacije, imalo račun na društvenim mrežama. Zbog toga istraživači smatraju kako bi kompanije koje stoje iza društvenih mreža, baš kao i zakonodavci, trebali poraditi na ublažavanju potencijalno štetnih učinaka na mentalno blagostanje.