in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Materijal za odjeću koji ljeti hladi, a zimi grije? Itekako postoji

CoolLife i WarmLife

Američku kompaniju LifeLabs osnovali su istraživači materijalnih nauka na Sveučilištu Stanford koji su do sada prijavili 11 patenata dizajniranih da čovječanstvu smanje potrošnju energije.

Njihov najnoviji proizvod su tehnologije za izradu odjeće pod nazivom CoolLife i WarmLife, za koje kažu da su dizajnirane za udobnost nošenja i smanjenje troškova oko grijanja i klimatizacije.

“Smanjenjem energije koja se koristi za grijanje i hlađenje zgrada u kojima živimo i radimo, LifeLabs se nada da će utjecati na klimatske promjene”, rekao je suosnivač kompanije i profesor nauka o materijalima na Stanfordu Yi Cui.

Temeljna ideja LifeLabsa je bila izraditi odjeću od materijala koji je proziran za infracrveno svjetlo koje vaše tijelo emitira kao toplinu i blokira različite valne dužine infracrvene topline koju ispušta Sunce, dok posebna linija odjeće za zimu mijenja smjer kako bi vam bilo toplije.

Ideja nastala u istraživačkom laboratoriju Sveučilišta Stanford, nije učiniti grijanje i klimatizaciju zastarjelima, već vam omogućuje da smanjite postavke grijanja i hlađenja tako da ne morate trošiti toliko novca i energije.

“Ako se možete osjećati ugodno s termostatom podignutim za 4 stepena više zimi i isto toliko smanjenim ljeti, možete smanjiti potrošnju energije za 12% godišnje, držeći 160 kg ugljičnog dioksida izvan atmosfere po osobi godišnje”, procjenjuje LifeLabs.

WarmLife tehnologija reflektira 100% topline vašeg tijela natrag na vašu kožu, pri čemu je potrebno 30 posto manje materijala u odnosu na drugu odjeću za veći omjer topline i težine.

CoolLife uz pomoć infracrvene prozirnosti omogućuje izlazak topline iz vašeg tijela i pad temperature tijela, stvarajući kontinuirani učinak hlađenja za razliku od bilo koje druge odjeće. Tehnologija se temelji na inženjerskom polietilenu, održivom polimeru koji se može reciklirati, a prenosi toplinu tijela s kože učinkovitije od bilo koje druge tkanine na svijetu.

Inženjerska PE vlakna koriste manje energije i vode od tradicionalnih materijala, mogu se bojati otopinom i suho ekstrudirati, što rezultira dodatnom uštedom vode, prenosi portal Vidi.

Ljetna i zimska odjeća LifeLabsa prodaje se u online trgovini na ovoj poveznici.