in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novo istraživanje: Ljutnja i gnjev su za zdravlje starijih ljudi štetniji od tuge

Ljutnja i gnjev škode fizičkom zdravlju starijih osoba više od osjećaja tuge

Naučnici tvrde i da mogu pojačati upalne procese povezane s kroničnim bolestima kao što su bolesti srca, artritisa i raka.

Rezultati su to studije provedene na 226 stanovnika Montreala u dobi od 59 do 93 godine, objavilo je Američko udruženje psihologa (APA) u časopisu Psychology and Ageing.

Vodeća autorica studije Meghan A. Barlow sa Sveučilišta Concordia objašnjava kako ljutnju u većini slučajeva uzrokuje činjenica što većina starije populacije zbog godina više nije u stanju obavljati sve aktivnosti kao u mlađoj dobi. Dio ih teško podnese gubitak supružnika, a ni njihova fizička pokretljivost više nije jednaka.

Barlow tvrdi kako je studija pokazala da, za razliku od tuge, gnjev i ljutnja kod starijih mogu rezultirati razvojem hroničnih bolesti. Ustanovilo se da pridonose razvoju upala, prirodnom imunološkom odgovoru organizma na infekcije ili oštećenja tkiva.

Upalni procesi, generalno, pomažu organizmu zaštititi se i pridonose oporavku od bolesti ili zacjeljenju oštećenog tkiva. Ipak, dugotrajne upale rezultiraju hroničnim bolestima u trećoj životnoj dobi.

Sudionike studije grupirali su u mlađe seniore (59-79 godina) i starije seniore (80+). Sedam dana su ispunjavali upitnike o tome koliko su ljutiti ili tužni. Autori studije su iz uzoraka krvi ispitanika ustanovljavali je li se u njihovom organizmu razvila neka upala.

Koautorica studije dr. Carsten Wrosch tvrdi kako se pokazalo da je svakodnevan osjećaj gnjeva bio povezan s višim upalnim parametrima i hroničnim bolestima kad se radilo o osobama u dobi od 80 i više godina. Isto, ipak, nije vrijedilo za mlađe seniore.

Studija je pokazala i kako osjećaj hronične tuge ni u jednoj od grupa nije bio povezan s razvojem upala ili hroničnih bolesti.

Meghan Barlow je pojasnila kako tuga starijim seniorima može čak i pomoći u prilagodbi na fizičko i kognitivno propadanje s godinama, jer se naprosto pomire s činjenicom da neke ciljeve više ne mogu dostići.