in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Najveći rudari bitcoina izgubili milijardu dolara

Veliki gubitak

Prema pisanju analitičara Bloomberga, tri najveće kompanije za rudarenje Bitcoina kojima se trguje na američkom tržištu dionica, izgubile su više od milijardu dolara u drugom kvartalu 2022. Gubici, koji su bili jednaki gubicima kripto mjenjačnica, došli su nakon pada cijena kriptovaluta, što je dovelo do smanjenja vrijednosti udjela kompanija.

Tri kompanije, Core Scientific Inc., Marathon Digital Holdings Inc. i Riot Blockchain Inc., objavile su tromjesečni izvještaj o zaradi koja pokazuju gubitke od 862 miliona USD, 192 miliona USD i 366 miliona USD. S druge strane, američka kripto burza Coinbase Global zabilježila je gubitak od 1,1 milijardu dolara u istom periodu, dok je glavni investitor u Bitcoine Microstrategy Inc. također izgubio više od milijardu dolara.

Čini se da je uzrok pad cijena kriptovaluta jer su rudari rasprodali svoj Bitcoin kako bi pokrili troškove i otplatili dugove, a čini se da se to nastavlja i u trećem kvartalu godine, unatoč znakovima da cijene ponovno rastu.

U julu je zabilježena druga najveća prodaja Bitcoina u godini dosad, sa 6.200 prodanih “novčića”. Ovo slijedi nakon juna u kojem je prodano 14.600 Bitcoina, dok ih je “iskopano” samo 3.900, prema podacima Arcane Crypto. Smatra se da je Core Scientific prodao 80% Bitcoina u svojem posjedu.

U isto vrijeme, veliki rudari uzimaju zajmove, pri čemu Marathon Digital uzima 100 miliona dolara (i prodaje rudarsku opremu kako bi prikupio dodatnih 58 miliona dolara), a Core Scientific ide na ugovor o kupnji običnih dionica za 100 miliona dolara s privatnim kapitalom.

Bitcoin ostaje profitabilan za velike komercijalne operacije, pri čemu svaki riješeni blok trenutno vrijedi 6,25 BTC ili otprilike 120.000USD po današnjim cijenama.

Potrošnja energije i dalje je jedan od glavnih troškova, a troškovi električne energije u SAD-u porasli su za 12,6% u prošloj godini. Cijena ASIC-ova koji se koriste za rudarenje je prema podacima Forbesa pala do 70% ove godine. Kako cijene fluktuiraju, manje učinkoviti rudari skloni su odustati, ostavljajući tržište u rukama onih s opremom za rudarenje viših performansi, prenosi portal Vidi.

Profitabilnost rudarenja, mjerena u dolarima po terahashu po sekundi, dosegla je vrhunac 2017. godine na 3,39 USD/TH/s. Danas iznosi oko deset centi/TH/s, dok je 2021. iznosila 41 cent.