in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Jedan od najmisterioznijih običaja: Kucate o drvo da biste otjerali zlo? Evo šta to zapravo znači

Najbolji primjer je kada pričate o vlastitoj sreći i pritom kucate o drvo da vam sreća ne nestane

Sigurno ste barem jednom u životu doživjeli da neko kuca o drvo kako ne bi urekao samog sebe, otjerao zlo ili kako bi otklonio nesreću iz života ili ste i sami praktikant tog neobičnog i pomalo bizarnog običaja.

Riječ je, svakako, o čistom praznovjerju, a zanimljivo je kako se koristi toliko dugo da je zapravo teško detektirati njegovo porijeklo, ali zapanjujuće je što se ovaj običaj koristi u mnogim zemljama širom svijeta. Neki kucaju kako bi otjerali nesreću, spriječili zlo, ali neki to rade kako bi prizvali sreću.

Kucanje o drvo u narodu se pojavilo negdje tokom 19. stoljeća u Velikoj Britaniji, a tradicija se povezuje s paganskim običajima, odnosno, vjerovanjima da na drveću žive duhovi, navodi klik.hr.

Djeluje li?

Smatralo se kako kucanje o drvo priziva duhove koji će onda braniti čovjeka od onih zlih duhova.

Prema drugoj tradiciji, riječ je tek o dječjoj igri.

No, na stranu sada tradicija, pitanje je i djeluje li ovaj običaj? Kako je riječ o praznovjerju nema nikakvih dokaza djeluje li ono zaista, ali s druge strane on izazva kod osobe osjećaj sigurnosti.

U jednom istraživanju iz 2014. godine istraživači su otkrili kako praznovjerja poput ovih mogu biti efikasna u smanjenju očekivanih negativnih posljedica. Mogu umanjiti naše strahove, ali nažalost ne mogu spriječiti loše stvari.