in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Android 13 službeno predstavljen: Šta novo donosi?

Novi update

Prošle je godine Android 12 debitovao u desetom mjesecu, ali ove godine stiže već na samom početku druge polovine osmog mjeseca 2022. godine. U nastavku donosimo pregled glavnih novosti koje sa sobom donosi nova verzija Androida.

Što se tiče izgleda, najveća promjena odnosi se na Material You funkciju, čiji mehanizam za kreiranje tema sada podržava i ikone aplikacija trećih strana. Ažurirani media player automatski mijenja svoj izgled na osnovu muzike ili podcasta kojega slušate.

Android 13 omogućava korisnicima da prilagode jezik na aplikacijama, u smislu da će za većinu aplikacija biti moguće postaviti poseban jezik, nezavisno od jezika sistema i ostalih aplikacija.

Način rada za spavanje postaje sve prilagodljiviji sa zatamnjivanjem pozadine i tamnom temom.

Što se tiče nekih postavki privatnosti i sigurnosti, aplikacije više neće dobijati pristup cijelom vašem medijskom sadržaju da bi podijelile samo jednu fotografiju. Nadalje, historija međuspremnika se automatski briše “nakon određenog vremenskog perioda” ako kopirate osjetljive podatke poput vašeg e-maila, broja telefona itd. Aplikacije će same morati izričito od korisnika tražiti da im dozvole slanje obavijesti, umjesto da tu mogućnost imaju prema zadanim postavkama.

Spatial Audio je sada podržan u Androidu, pod uslovom da imate podržane slušalice za funkciju koja omogućava praćenje glave. Bluetooth LE Audio je također podržan, ali i za ovu funkciju trebat će vam dodaci, prenosi prenosi GSMArena.

Tu je i podrška za HDR video na aplikacijama za kameru trećih strana u Androidu 13, novi switcher za promjenu izlaza zvuka. Pored toga, uskoro ćete moći kopirati sadržaj poput URL-a, fotografije i teksta sa svog Android telefona na Android tablet i obrnuto.

Google je najavio da bi ažuriranje od danas trebalo biti dostupno za podržane Pixel telefone (korisnici Pixel 6 serije već izvještavaju da su primili ažuriranje), kao i telefone kompanija Samsung, Asus, HMD Global, iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo, Xiaomi…