in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

YouTube zvanično popularniji među američkim tinejdžerima nego TikTok

Novi podaci

Iako se činilo kako je strjelovit uspon uspon TikToka indikator kako su dani dugih video formata pri kraju. čini se kako tinejdžeri i dalje vole pogledati sadržaj koji traje duže od maksimalno deset minuta.

Prema podacima iz istraživanja američke institucije Pew Research Center, Googleova video platforma najpopularnija je među osobama starim između 13 i 17 godina u Sjedinjenim Državama.

Samo pet posto ispitanica i ispitanika te dobi navelo je kako ne koristi YouTube, dok je 19 posto njih reklo kako gotovo stalno vise na njemu.

TikTok je, naime, daleko iza YouTubea po korištenju među tinejdžerima – 67 posto njih je reklo kako koristi tu platformu. Među njima je 15 posto onih koji to čine stalno.

Vjerovatno je jedan od razloga zašto je YouTube stoji bolje među tinejdžerima i to što ne traži registraciju i izradu korisničkog računa, što ga čini pristupačnijim.

S druge strane, Facebook je i dalje u padu. Prije sedam godina koristilo ga je 71 posto tinejdžera, da bi taj postotak danas iznosio 32 posto. Na putu prema dolje su također i Twitter te Tumblr.

Što li će tek biti kad tokom iduće godine u tu kategoriju uđu prvi pripadnici generacije alfa? Prva istraživanja pokazuju kako oni provode manje vremena online, piše Mashable.