in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

U Portugalu izgrađen najveći evropski plutajući solarni park

Nova platforma ima instaliranu snagu od 5 MW i kapacitet proizvodnje oko 7,5 GWh godišnje

Studija Sveučilišta u Lancasteru otkrila je da plutajuće solarne farme mogu pomoći u zaštiti akumulacija i jezera od najgorih učinaka klimatskih promjena, održavajući njihovu temperaturu nižom pružanjem zaštite od Sunca.

U Alquevi u Portugalu otvoren je najveći plutajući solarni park u Europi koji se sastoji od gotovo 12.000 fotonaponskih panela. Radovi su započeli su prije sedam mjeseci, a prostirat će se na četiri hektara, oko 0,016 posto ukupne površine akumulacije na kojoj je izgrađen.

Nova platforma ima instaliranu snagu od 5 MW i kapacitet proizvodnje oko 7,5 GWh godišnje, što znači da može opskrbljivati više od 30 posto kućanstava u regiji južnog Portugala.

Baterijski sustav

Hibridni projekt uključuje i hidroelektričnu energiju proizvedenu iz brane Alqueva, na čijem se vrhu nalaze plutajući solarni paneli. U planu je ugradnja baterijskog sustava nominalne snage 1 MW i kapaciteta skladištenja oko 2 MWh. Sve ove tehnologije koristit će jednu jedinu tačku povezivanja na postojeću mrežu.

Energetska kompanija EDP u konačnici planira instalirati do 154 MW obnovljivih kapaciteta u kompletnu hibridnu farmu, uključujući 70 MW plutajućih solarnih PV, 14 MW viška solarnog kapaciteta (solar overcapacity) i 70 MW hibridnih vjetroelektrana. Ovim projektom moći će se na kraju proizvoditi 300 GWh godišnje i pritom izbjeći približno 133.000 tona emisije CO2.

Brana od klimatskih promjena

Plutače na kojima stoje solarne ploče izrađene su od reciklirane plastike u kombinaciji s kompozitima od pluta. One pomažu smanjiti težinu platforme za 15 posto i smanjiti CO2 otisak projekta za oko 30 posto.

Lanjska studija Sveučilišta u Lancasteru otkrila je da plutajuće solarne farme mogu pomoći u zaštiti akumulacija i jezera od najgorih učinaka klimatskih promjena, održavajući njihovu temperaturu nižom pružanjem zaštite od Sunca, prenosi Bug.