in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple odgovorio na pismo Samira Bečića o bosanskom jeziku: “Snažna dnevna potvrda Bosancima posvuda da nisu zaboravljeni”

Emotivno pismo

Samir Bečić, Bosanac s adresom u Americi, strastveni je korisnik Applea, i lično i profesionalno (sve se vrti oko Apple-a), ali svaki put kada želi tipkati na svom maternjem bosanskom jeziku, nema poseban jezik/tipkovnicu za odabir. Iako naizgled benigno, nedostatak bosanskog jezika/tipkovnice utiče na mnoge ljude u regiji koji se osjećaju isključenima iz predstavljanja, posebno imajući u vidu da susjedne zemlje Hrvatska i Srbija imaju namjenske jezike/tipkovnice.

Apple je pismeno odgovorio i otvorio slučaj oko implementacije bosanskog jezika u svoje proizvode.

U dopisu su također uvjerili Samira da će ovaj zahtjev riješiti na vrijeme. Napomenuto je da treba očekivati ​​daljnje dopisivanje i na tom jeziku.

Apple je jedna od najvećih kompanija na svijetu, koja je revolucionirala način na koji koristimo tehnologiju i digitalno komuniciramo s drugim ljudima. Kao takav, Apple igra važnu ulogu u našim svakodnevnim životima i u korporativnoj Americi – čak je dospio na popis “Health Fitness Revolutiona” i važi za jednu od 10 najsposobnijih Fortune 100 kompanija za koje treba raditi, a Appleov izvršni direktor Tim Cook proglašen je jednim od najsposobnijih tehničkih supervizora u 2017. godini.

Samir se nada da će njegovo otvoreno pismo u kojem traži veću uključenost bosanskog jezika proizvesti pozitivne promjene za milione korisnika.

“Ovaj zahtjev upućujem kao rođeni Bosanac koji je iz prve ruke svjedočio strahotama i neizrecivoj tragediji rata 1992.-1995. U mom rodnom gradu Ključu živote je izgubilo više od 700 mojih sugrađana, od kojih su mnogi bili članovi moje porodice, prijatelji i komšije. Ti događaji su na mene ostavili neizbrisiv trag i potaknuli me da svoj život posvetim pomaganju ljudima u nevolji. Kao sportista, slijedio sam ovaj cilj posvetivši se poboljšanju zdravlja i tjelesne forme za sve ljude i to stvaranjem temelja za promicanje zdravlja i tjelesne kondicije za siromašne i rizične zajednice, pisanjem knjige koju je objavio HarperCollins “ReSync Your Life” (korak po korak –  vodič za postizanje zdravog, sretnog i fit života bez potrebe za skupom opremom ili trenažerima), i, služeći kao trenutni “car fitnessa” za grad Houston. Također sam se posvetio potpori Bosancima dok su se pokušavali oporaviti i ponovno izgraditi, kao narod i nacija, nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini, suočeni s istim silama separatizma i nacionalizma koji podsjećaju na takve događaje.

Apple ima priliku napraviti simboličnu, ali stvarnu promjenu u borbi bosanskog naroda. Dodavanje jezičke podrške za bosanski jezik na iOS i iPadOS QuickType tipkovnicu djelovalo bi kao snažna dnevna potvrda Bosancima posvuda da nisu zaboravljeni, i da njihov identitet i kultura imaju vrijednost, da su živi i napreduju unatoč prošlim (i tekućim) naporima da se unište. Apple ima jedinstvenu poziciju u korporativnom svijetu zbog toga što ljudima daje prednost nad profitom.

Pozivam vas da djelujete u skladu s ovom hvale vrijednom filozofijom, podržavajući bosanski narod kao što sam ovdje predložio”, navodi Samir u pismu.

Kako biste pročitali cijelo pismo koje je Samir poslao Appleu i izvršnom direktoru Timu Cooku, kliknite ovdje.