in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Zašto se treba obvezno izuvati pred vratima?

Ugroženo zdravlje

Stručnjaci su testirali oko 2500 uzoraka s cipela i ono što su saznali možda vas uvjeri da više u njima ne ulazite u kuću.

Običaj neizuvanja cipela pri ulasku u tuđu kuću se zna smatrati znakom nepristojnosti. Naučnici sa sveučilišta Houston su, međutim, uvjereni da je problematika puno kompliciranija od pitanja nedostatka poštovanja prema domaćinu. Prema njima i njihovom dvogodišnjem istraživanju, takva praksa povećava rizik od proliva..

Ukratko, oko 26% uzoraka se pokazalo pozitivnima na razne viruse i bakterije.

Potplati cipela puni su raznih štetnih bakterija koje se mogu multiplicirati na podovima i tepisima. Samo doticanje zagađene površine može nas zaraziti prilično neugodnim trbušnim virusom.

Naučnici su za dotično istraživanje testirali čak 2500 uzoraka s cipela. Spomenutih 26% od tih svih uzoraka se pokazalo pozitivnima na različite bakterije i viruse. U pitanju su organizmi koji mogu izazvati trbušne grčeve i proliv, prenosi Geek.

U pitanju je trostruki broj od onog koji inače nalazimo u kupaonicama i na kuhinjskim površinama.

Ovo istraživanje se nadovezuje na jednu raniju studiju sa sveučilišta Arizona. Tada su na cipelama pronašli 421 hiljada različitih oblika bakterija. Koliformi, kojih ima i u ljudskom izmetu, nađeni su na 96% potplata cipela. Različite hemikalije koje se koriste za uzgoj biljaka ili toksini kojima tretiramo travnjake isto tako nalaze put u naše domova.

Činjenica je da dolazimo u kontakt s mnogo više bakterija nego što to shvaćamo, pogotovo dok hodamo po različitim površinama.