in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Biljni omot u spreju mogao bi zamijeniti plastične omote za hranu

Plastični omoti za hranu možda neće još dugo predstavljati veliku štetu za okoliš

Istraživači sa Sveučilišta Rutgers i Sveučilišta Harvard razvili su premaz na biljnoj bazi koji bi bio sigurniji i “zeleniji” od plastične ambalaže. Tehnologija funkcionira na način da “šprica” vlakna na bazi biopolimera i polisaharida, koja se potom omotavaju oko hrane. Takav omot dovoljno je jak da zaštiti hranu od ogrebotina, a uključuje i prirodna antimikrobna sredstva (limunsku kiselinu, nizin i ulje timijana) koja se mogu boriti protiv štetnih bakterija i virusa te sprječavaju kvarenje.

Testiranje je pokazalo da je ovakav premaz produžio rok trajanja avokada za oko 50 posto. Osim toga, za razgradnju omota potrebno je samo tri dana, a premaz se može isprati vodom. Naučnici čak planiraju pretvoriti vlakna u senzore koji bi se mogli aktivirati kako bi ubili bakterije, prenosi Engadget.

Za sada nije poznato kad bi se ovi zamjenski omoti u spreju mogli pustiti u proizvodnju, a vrlo je vjerovatno da će proći još dosta vremena prije nego što hljeb ili voće budu zaštićeni ekološki prihvatljivom zaštitom, prenosi Geek.

Ipak, samo pitanje je vremena kad će ovakve tehnologije postati stvarnost i svakodnevica, a smanjile bi opterećenje na odlagalištima, taloženje mikroplastike i bacanje hrane.