in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Nimalo ugodno: Ovo je 10 najtoplijih gradova na svijetu!

Donosimo listu

Iako se i u našim krajevima često žalimo na vrućinu, postoje mjesta gdje ekstremna vrućina nije samo periodična ili sezonska pojava, već redovito stanje. Od tropskih megagradova do pustinjskih civilizacija, ovo je deset velikih gradova koji su redovito izloženi ekstremnoj vrućini.

1. Jazan City, Saudijska Arabija

Jazan City je luka na obali Crvenog mora Saudijske Arabije, a za razliku od mnogih drugih gradova koji su uvršteni na ovaj popis, u njemu živi manje od 2 miliona ljudi. Prosječna temperatura u ovome gradu je između 31 i 39 Celzijevih stepeni, ali zbog topline tokom cijele godine zaslužio je mjesto na ovom popisu.

2. Bangkok, Tajland

Iako Bangkok ne doživljava najekstremnije ljetne temperature na svijetu, to je najtopliji grad na svijetu kada je u pitanju intenzivna vrućina tokom cijele godine. Temperature u glavnom gradu Tajlanda penju se iznad 40 stepeni tokom dana, a noćne temperature ne razlikuju se pretjerano.

Zloglasni smog u Bangkoku također je problem za one s averzijom prema vrućini. Poznato zagađenje zraka u megagradu zadržava vrući zrak unutar centra grada, uzrokujući dnevnu vlagu i vrućinu koja zateče mnoge nespremne turiste.

3. Las Vegas, Nevada

Smješten usred sušne pustinje Nevade, Las Vegas doživljava ekstremne temperature kao nijedan drugi grad u SAD-u. Dnevne ljetne temperature često dosežu 40 stepeni, a povremeno i više, a oštra pustinjska vrućina predstavlja problem svima onima koji nisu navikli na takve uvjete.

Iako nije najtopliji grad u Sjevernoj Americi, Las Vegas se nalazi vrlo blizu najtoplijeg mjesta na cijeloj zapadnoj hemisferi: kalifornijske Doline smrti. Mjerači temperature 1911. u parku zabilježili su najvišu dnevnu temperaturu od 56,7 stepeni – samo jedan stepen manje od svjetskog rekorda.

4. Hong Kong, Kina

Hong Kong nije najtopliji grad na svijetu. Zapravo, ne bi zauzeo ni prvih deset na popisu najtoplijih tačaka na svijetu. Međutim, u kombinaciji s legendarnom vlagom, ovaj tropski grad u stilu saune jedan je od najekstremnijih na svijetu, posebno tokom svoje ultra vlažne sezone.

Koliko je loše? Dovoljno loše da stanovnici Hong Konga prate dobro osmišljene puteve do svake moguće destinacije, od kojih je svaka dizajnirana da prati što više klimatiziranih trgovačkih centara.

Dok dnevne temperature imaju tendenciju pada do oko 30 stepeni, ovaj ultra vlažni kineski megagrad više izgleda kao sauna nego međunarodna metropola.

5. Mexicali, Meksiko

Ova metropola s više od milion stanovnika dostiže 40 stepeni tokom mnogih ljetnih dana, s ultra toplim razdobljima koja podižu temperature znatno iznad onoga što bi većina stanovnika smatrala ugodnim.

6. Melbourne, Australija

Melbourne je blaga klimatska anomalija, uglavnom zbog svog neobičnog položaja između hladne australske obale Južnog oceana i svjetski poznatih zabačenih područja zemlje. Iako Melbourne ne iskusi cjelogodišnju vrućinu Darwina, Singapura ili Bangkoka, doživljava vrlo neugodne ljetne temperature.

Na primjer, toplinski val u februaru 2009. doveo je do toga da je temperatura Melbournea premašila 46,4 stepeni – rekord glavnog grada Australije, a prosječna temperatura tokom cijele godine u Melbourneu je 19,8 stepeni.

7. Kuala Lumpur, Malezija

Kuala Lumpur je poznat po nevjerovatnoj liniji horizonta, ogromnoj raznolikosti restorana, sjajnoj ponudi za kupovinu i multikulturalnoj prirodi. Nažalost, mnogi posjetitelji ga pamte samo po jednoj stvari: cjelogodišnjoj vrućini i vlažnosti. Zahvaljujući položaju Kuala Lumpura gotovo izravno na ekvatoru, grad doživljava neke od najintenzivnijih temperatura i vlage.

Dok maksimalne temperature nikada nisu prelazile 37 stepeni, srednja temperatura Kuala Lumpura od 30 stepeni govori puno o gradu. Ako planirate putovanje u veliku i zanimljivu prijestolnicu Malezije, možda bi bilo najbolje ponijeti malo manje odjeće nego što ste planirali.

8. Phoenix, Arizona

Phoenix je peti po veličini grad u Sjedinjenim Državama i daleko najtopliji, prema informacijama koje je objavio US Weather Channel. Smješten na rubu pustinje Sonoran u Arizoni, temperature u gradu ljeti prelaze 40°C, a dnevna vrućina tjera mnoge stanovnike grada sa sunca u njihove klimatizirane domove i urede.

9. Atena, Grčka

Dok je Atena nekoć bila poznata po svom intenzivnom zagađenju, pojavila se kao europski lider u drugoj kategoriji – ekstremnoj vrućini. Grčka prijestolnica doživljava ljetne temperature iznad 40 stepeni, a ostvarila je pravo na europski temperaturni rekord svih vremena sa rekordom od 48 stupnjeva.

Dodatak problemu je i gradski smog. Iako je situacija bolja u odnosu na vrhunac iz 1970-ih, Atena je povremeno još uvijek obavijena sivom maglom, što smanjuje sposobnost grada da učinkovito umiruje temperature, prenosi 1klik.hr.

10. Kairo, Egipat

Smješten na obalama poznate rijeke Nil, Kairo je najveći grad u Africi i jedan od najtoplijih velikih gradova na svijetu. Zbog svog položaja uz veliku rijeku, Kairo prima i toplinu velikih arapskih pustinja i vlažnost delte rijeke Nil.

To znači da je kombinacija intenzivne pustinjske vrućine, često iznad 40 stepeni, i ekstremne vlage ljetni standard stanovnika Kaira.