in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ko upravlja bogatstvom Billa Gatesa?

Nadzor nad ulaganjima

Upravljanje novcem i vođenje poslovnih knjiga može biti kompliciran posao za ultrabogate ljude.

Nadzor nad ulaganjima, porodičnim poslovima, zakladama i donacijama u dobrotvorne svrhe, školovanje djece, zapošljavanje i plaćanje osoblja za domaćinstvo, rezervacija avionskih karata…

Posao je to koji može tražiti čitav tim ljudi na plaći, uključujući osobu koja ih nadzire. Za to su se specijalizirali obiteljski uredi, kompanije koje bogatim porodicama nude sve potrebno za upravljanje imovinom na jednom mjestu, od vođenja kućanstva do pravnih savjeta.

Takve kompanije nisu novitet, ali se od tradicionalnih razlikuju po tome što nude širi raspon usluga i podrške, što uključuje osiguranje, poreze, kućni proračun, smjernice za dobrotvorni rad i prijenos bogatstva, između ostalog.

Neke od njih također će provjeriti moguće zaposlenike, isplanirati putovanje u privatne ili poslovne svrhe, angažirati osiguranje kad je to potrebno, pratiti plaćanje školarina i postaviti sve potrebno za prikupljanje sredstava za filantropske djelatnosti.

Porodične urede dijeli se u dvije kategorije: kompanije koje rade samo s jednom osobom ili porodicom i one koje upravljaju imovinom više njih. Potonje su sličnije tradicionalnim kompanijama za upravljanje bogatstvom.

Praktično, ali i skupo

Prednost im je, između ostalog, to što se na njih nasljednici mogu osloniti pri preuzimanju poslovanja svojih roditelja i drugih bogatih rođaka.

Prenošenje više usluga pod okrilje jedne kompanije je praktično, ali u pravilu prilično košta.

Procjenjuje se da kompanije koje upravljaju imovinom jedne porodice ili pojedinca naplaćuju otprilike jedan posto ukupne vrijednosti kojom upravljaju. Cijena malog porodičnog ureda te vrste, s dva profesionalca i četvero pomoćnog osoblja, kreće se između 1,5 i 1,8 miliona američkih dolara.

Prema izvještaju Citibanka iz 2021. godine, oko deset hiljada porodičnih ureda pokrenuto je širom svijeta u zadnjih 20 godina. Klijenti su im uglavnom obitelji s imovinom vrijednom 200 miliona američkih dolara i više, piše Yahoo.

Kad je riječ o Billu Gatesu, njegovom imovinom upravlja Cascade Investment.