in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Screenshot Flow: Stvaranje uputa kroz dijagrame toka od snimki ekrana smartfona!

Korisna aplikacija

Ovo je idealna aplikacija za sve one koji često moraju drugima objašnjavati kako nešto napraviti na pametnom telefonu. Naime, omogućava da se na relativno jednostavan način naprave upute u obliku dijagrama toka, a na temelji snimki ekrana s pametnog telefona.

Kaže se da slika govori više od hiljadu riječi, pa onda ni ne čudi da je najlakše nekome pokazati kako nešto napraviti na pametnom telefonu upravo kroz snimke ekrana. Doduše, ručno snimanje snimki ekrana i označavanje koja bi se opcija gdje trebala kliknuti i onda sastavljanje uputa itekako zna biti naporno. Tu uskače Screenshot Flow.

Naime, omogućava da se na relativno bezbolan način stvaraju snimke ekrana i onda se automatski generira dijagram toka od tih snimki s jasno naznačenim pozicijama gdje je trebalo kliknuti. U konačnici se dobiva dijagram s prikazom povezanih snimki ekrana koji jasno pokazuje kako nešto napraviti na smartfonu.

Čitava stvarčica zapravo funkcionira prilično dobro, a jedino što se konkretnije može zamjeriti, činjenica je da se unutar aplikacije napravljeni dijagrami toka naknadno ne mogu editirati (to je moguće učiniti koristeći online alat za stvaranje i uređivanje dijagrama Diagrams.net).

Jednom napravljene dijagrame jednostavno je podijeliti s drugima, a zgodno je i to što će biti pohranjeni na Google Drive. Osim toga, dijagrame nije nužno pregledavati u aplikaciji nego je to moguće kroz web preglednik, putem službene stranice same aplikacija, ali i uz dodatak za sam Google Drive. Nešto što ga čini dodatno fleksibilnim.

Bilo kako bilo, Screenshot Flow zanimljivo je koncipirana i izvedena aplikacija koja zaista olakšava stvaranje korisnički uputa, a koja se uz određene ograničenja može koristiti i besplatno, ali za puni doživljaj i uklanjanje oglasa, potrebno je plaćati pretplatu, prenosi Bug.