in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novi Apple Watch Series 8 bi mogao spašavati živote

Korisna funkcija

Apple je jučer održao svoj WWDC 2022 događaj na kojem je najavio nove MacBookove s M2 pogonom. No prije roka, kompanija je također dobila odobrenje za novu funkciju za svoj Watch Series 8, koja bi mogla spašavati živote.

Tokom WWDC događaja, div iz Cupertina je predstavio novi watchOS 9, koji bi trebao donijeti niz novih značajki. Jedan od njih uključivao je novi senzor za biomonitoring za detekciju AFib opterećenja. Prema službenim bilješkama, najnoviji Apple Watch Series 8 moći će detektirati nepravilan ritam praćenjem otkucaja srca. Ovi nepravilni ritmovi mogu ukazivati ​​na fibrilaciju atrija (AFib).

Za one koji nisu svjesni, AFib se javlja kada donja i gornja komora srca ne kucaju sinhronizirano.

Dakle, novi Apple Watch Series 8, za koji se očekuje da će biti lansiran kasnije ove godine, mogao bi pratiti koliko je često osoba u stanju atrijalne fibrilacije tokom određenog vremenskog razdoblja.

Značajno, MyHealthyApple je izvijestio da je FDA čak dala odobrenje proizvođaču iPhonea za opciju praćenja atrijalne fibrilacije (što je poprilično velika stvar).

Kada se isporuči, Watch Series 8 bi mogao spasiti živote putem ove opcije. AFib pogađa čak 9 posto populacije starije od 65 godina i 2 posto populacije ispod 65 godina. Međutim, neki od ljudi pogođenih AFib-om nikada ne dožive nikakve simptome, a ako se ne liječe, može dovesti do rizika od zatajenja srca ili moždanog udara.

Glasine su tvrdile da bi Apple Watch Series 8 mogao stići i sa senzorima za praćenje tjelesne temperature, a neke glasine su išle toliko daleko da su tvrdile da će novi Apple Watch Series 8 moći pratiti i razinu šećera u krvi. No, još nema nikakvih službenih informacija o tome, prenosi Gizmochina.