in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kako stvarati viralan video sadržaj koji će se dijeliti društvenim mrežama?

Želite saznati kako stvoriti kvalitetan video sadržaj koji će angažirati korisnike na dijeljene na društvenim mrežama?

Pitate se postoji li neki “recept” kako nastaju video materijali s milionima pregleda? Može li se isplanirati viralan video i koji su konkretno koraci potrebni?

Iako službeni recept za stvaranje viralnog videa ne postoji, ipak postoji neki proces izrade video materijala koji bi vam mogao osigurati veliki broj pregleda. Zanimljivo, veliki broj viralnih videa napravljen je sasvim slučajno – pa možemo reći kako “viralnost” ne možemo kontrolirati.

U nastavku Geek donosi “recept” od 7 koraka kako napraviti video koji će korisnici rado dijeliti na društvenim mrežama. Slijedite li ove korake trebali biste stvarati kvalitetan video sadržaj koji će povećati angažiranost korisnika na vašim digitalnim kanalima:

Planirajte neplanirano

Želite li kvalitetan video sadržaj, uvijek biste u glavi trebali imati neki plan. Konkretno, trebali biste u svakom trenutku biti spremni na akciju – odnosno na snimanje video sadržaja. No, prije snimanja mudro je imati sveukupni plan stvaranja video sadržaja.

Poželjno je istražiti kakva vrsta video sadržaja u vašoj niši je viralna, odnosno kakva vrsta video materijala dobiva najviše pažnje (dijeljenja) korisnika. Nakon toga, razmotrite reakcije korisnika na vaš prošli video sadržaj – kako biste mogli zaključiti kakvu vrstu sadržaja vaši pratitelji obožavaju.

Kada u glavi (još bolje na papir ili PC) imate jasno definirane stavke video sadržaja kojeg želite (i trebate) stvarati – stvari su puno lakše i bolje. Naime, sada ćete tačno znati u kojem trenutku trebate upaliti kameru i kakve se kadrove isplati snimiti. Ponekad najbolji kadrovi nastaju spontano, no ipak je neko prije toga trebao isplanirati paljenje kamere i snimanje kadra.

Ispričajte priču i pokažite emocije

Video mora potaknuti emociju kod osobe koja gleda taj video – bilo pozitivnu, bilo negativnu. Dakle, nije bitno kakva vrsta emocije je potaknuta videom, već ja važno da te emocija bude iznimno izražena. Video u kojem se osoba emocionalno može povezati s glavnim akterom (ili akterima) mogao bi postati viralan.

Ljudi žele čuti priče pa je na vama da im iste i ispričate. Kroz priče, korisnici lakše pronalaze poveznicu s vama, odnosno ljudima koji se pojavljuju u video materijalima. Priča posebno dolazi do izražaja ako je jedinstvena i ako ima neke detalje koji će se gledateljima lako “urezati u pamćenje”.

Poželjno je uvijek u video ubaciti neki okidač koji će – ili potaknuti emocije ili čvrsto urezati neki detalj u sjećanje gledatelja. Tako povećavate mogućnost da osoba priča o tom video sadržaju, odnosno da ga u konačnici i podijeli na društvenim mrežama.

Izdominirajte u prvim sekundama videa

Prve sekunde videa najvažnije su za njegov uspjeh u digitalnom svijetu. Pažnja korisnika na digitalnim kanalima je mizerno mala i ako ih ne zainteresirate u prvih nekoliko sekundi za daljnje gledanje – izgubili ste gledatelja. Dakle, prvih nekoliko sekundi videa mora biti fantastično.

Ako vašu priču morate smjestiti u neki kontekst prirodno je da će vaš video trajati nešto duže. No, pokazalo se kako viralnost postižu video materijali koji su kraći i koji korisnika odmah stavljaju u središte glavne radnje. Morate li ispričati cijelu priču, pobrinite se da u prvih nekoliko sekundi gledatelj sazna – što će se važno desiti u ostatku videa.

U prvih nekoliko sekundi možete pokazati ključne detalje videa ili navesti korisnika na radnju koja će se događati. Neka te prve sekunde budu “sočne” i natjeraju gledatelja da do kraja odgleda čitav video. Ne zaboravite, pažnja gledatelja je iznimno kratka – iskoristite to mudro.

Vodite se sadržajem, a ne rezolucijom

Mnogi novi vlogeri koji tek kreću u svijet stvaranja video sadržaja, puno pažnje posvećuju kvalitetni snimanja video materijala. Iskreno, rezolucija i kvaliteta snimanja su bitne – ali nisu nikako od presudne važnosti za uspjeh nekog videa. Dakle, posvetite više pažnje sadržaju kojeg stvarate, a rezolucija neka bude onakva – kakva vam je na raspolaganju u datom trenutku.

Ponekad ćete fantastične kadrove snimiti sasvim slučajno (slabašnim) pametnim telefonom, no oni će postati viralni zbog svoje priče i emocija. Uvijek je pametno u džepu nositi kameru (pametni telefon, sportsku kameru) koja ima mogućnost snimanja rezolucije 1080p ili više. Tih 1080p je postao standard posljednjih godina i poželjno je snimati video materijale upravo u toj rezoluciji. Uz to što veliki broj uređaja podržava 1080p rezoluciju, takve je video materijale i lakše obrađivati i spremati (za razliku od 4K).

Bilo kako bilo, vodite se logikom – priča je važnija od rezolucije. Kadrove možete snimati različitim uređajima, kamerama, pametnim telefonima, itd. Važno je da u končanici sav taj snimljeni sadržaj ukomponirate u kvalitetnu, atraktivnu i emocionalno aktivnu priču – koja će gledatelja potaknuti na reakciju.

Osmislite kreativne naslove

Neki digitalni kanali od vas zahtijevaju da budete kreativni i prije nego što korisnik klikne na play dugme. Primjerice, najpopularnija video platforma na svijetu, YouTube, ne reproducira automatski video sadržaj (mada postoji i ta opcija u nekim situacijama). To znači da morate korisnika privući da klikne na vaš naslov ili thumbnail – kako bi otvorio i pogledao prvih nekoliko sekundi video materijala.

Naslovi kojima opisujete video sadržaj moraju biti kreativni i privlačni. Primjerice, naslov “Kako u 4 sedmice izgubiti 5 kilograma (iskreni savjeti)” je bolji od naslova “Kako sam izgubio kilograme”. Kod kreiranja naslova uvijek promišljajte na način – što to moj gledatelj traži i koja je njegova motivacija da pogleda moj video. Realno, korisnike na zanima ko ste vi i što nudite, već ih zanima kakva će biti njihova korist pogledaju li vaš video.

Uz stvaranje naslova koji opisuju video, poželjeno je pisati i titlove uz video. Naime, danas video sadržaj gledamo svugdje i na razno raznim uređajima – pa ponekad ne možemo naviti glasno zvuk. Dodavanje titlova na video sjajno je rješenje – i preporučujemo da omogućite takvo što ljudima na vašim digitalnim kanalima.

Objavite video na više platformi

Više platformi – više mogućnosti. Živimo u vremenima kada korisnici prosječno koriste više od 30 aplikacija mjesečno na svojim pametnim telefonima. Mnoge od tih aplikacija su zapravo društvene mreže – na kojima je jedan od dominantnijih sadržaja upravo video. Želite li sebi otvoriti priliku za viralnost videa – objavite ga na više digitalnih kanala.