in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk najavio demo Teslinog humanoidnog robota krajem septembra

Dinamična sedmica

Iza Elona Muska dinamična je sedmica. U razmaku od samo nekoliko dana najavio je da će se zaposlenici Tesle morati početi vraćati u urede, a potom je naglasio i da ima “vrlo loš predosjećaj” oko stanja globalne ekonomije. Zbog toga je najavio da će Tesla otpustiti čak oko 10% zaposlenika, a verbalno se zbog toga sukobio i s predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom.

No, uz sve te političke i poslovne teme, Musk je tvitao i o jednom tehnološkom projektu – onom koji razvija humanoidnog robota Optimus. Ovaj je robot, podsjetimo, najavljen na prošlogodišnjem Teslinom “AI danu”. Trebao bi to biti robot koji izgleda, kreće se i hoda poput čovjeka.

“Optimus Sub-Prime”

U tijelu visokom 1,72 metra, uz masu manju od 60 kilograma, trebao bi moći nositi terete mase do 20 kilograma i hodati brzinom do 8 km/h. U njegovoj će osnovi biti računar pogonjen umjetnom inteligencijom, derivatom sustava koji se u Teslinim vozilima koristi za autonomnu vožnju. Prvu primjenu, najavljeno je tada, ovaj će stroj imati upravo u Teslinim tvornicama (možda kao zamjena za onih 10% otpuštenih radnika?).

Teslin “AI dan” ove se godine trebao održati otprilike u isto vrijeme kao lani, 19. avgusta, ali Musk je sada najavio da će to događanje biti odgođeno za nekoliko sedmica. “AI dan” će tako u Tesli upriličiti 30. septembra, a razlog za odgodu je zanimljiv – do tada bi, kaže Musk, mogli imati funkcionalni prototip Optimusa. Lani je on trebao biti prikazan do kraja godine, ali to se nije dogodilo. Ko zna hoće li se i ova najava ostvariti.

Jedan je tviteraš potom Muska priupitao hoće li finalni proizvod izgledati slično ili jednako kao pokazni model koji je prikazan na nedavnom otvorenju gigatvornice u Teksasu, Šef Tesle na to je kratko odgovorio “Ne”, prenosi Bug.

Humanoidni bi roboti u budućnosti mogli biti veći biznis od automobila, najavljivao je Musk ranije, uz navođenje mogućih primjena za ovu tehnologiju. Njegov bi Optimus mogao biti agilan i dovoljno snažan da bi pomogao ljudima i obavljao određene radnje u tvornicama ili kućanstvima. Međutim, namjerno će biti sporiji i slabiji od ljudi, što bi trebalo ljudima smanjiti odbojnost prema robotskom suradniku ili pomoćniku – ako ćemo ga moći nadvladati i lakoćom od njega pobjeći, straha ne bi trebalo biti.

Iz tog razloga Musk u šali ovog robota naziva “Optimus Sub-Prime”.