in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kreme za sunčanje ulaze u krvotok već nakon jednog korištenja?

Nova studija

Već nakon jednog dana upotrebe nekoliko uobičajenih sastojaka kreme za sunčanje ulazi u ljudski krvotok u dovoljno visokim razinama da je pokrenuta i istraga američkih agencija.

U krvotoku nakon dugotrajne primjene završava i puno veća količina aktivnih sastojaka iz dotičnih krema, nego što je to propisano aktualnim smjernicama Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Studija koja je objavljeno u medicinskom časopisu JAMA, pokazala je kako bi proizvođači trebali dodatno istražiti 4 proučavana sastojka: avobenzon, oksibenzon, ekamsulea i oktokrilen prije nego što ih proglase “sigurnima i učinkovitima”.

“Nije novost da se stvari koje stavljate na kožu apsorbiraju u tijelo”, ispričao je medijima pravnik Scott Faber, potpredsjednik Radne skupine za zaštitu okoliša (EWG).

“Ovim istraživanjem FDA upozorava proizvođače da trebaju provesti detaljne studije kako bi utvrdili je li navedena kemijska apsorpcija opasna po zdravlje korisnika”, dodao je.

Prije smo koristili puno manje krema za sunčanje pa nije bilo puno razloga za zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na zdravlje. U zadnje vrijeme se, pak, situacija drastično promijenila.

Godinama se već proizvođači krema za zaštitu od sunca odupiru zdravstvenom ispitivanju njihovih sastojaka, a sada FDA predlaže da se to konačno učini kako bi se oni koji zadovoljavaju zadane kriterije održali na tržištu.

Udruženje trgovaca koja djeluje pod nazivom Personal Care Products Council upozorava na ograničenja takve studije te smatra da bi ona moglo još više zbuniti potrošače, prenosi Geek.