in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Prodan je najskuplji automobil na svijetu: Kolekcionar platio pravo bogatstvo

U ovom slučaju nije riječ o nekom novom i nabrijanom modelu s pregršt tehnologije i autonomijom, već o modelu starom više od 60 godina

Iako su automobili poput modela Aston Martina, Ferrarija pa i Rimčeve Nevere za većinu ljudi preskupi i nikada ih neće imati prilike posjedovati, njihova je cijena zaista sitnica prema Mercedesu koji je nedavno prodan za nevjerovatna 142 miliona dolara.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe iz 1955. godine sve do sada bio je dio Mercedesove kolekcije automobila i ne treba sumnjati da je u odličnom stanju, iako je jasno da nikada neće juriti brzinama od 300 km/h koje je 1965. mogao uhvatiti. Automobil je poseban jer je riječ o jednom od samo dva napravljena prototipa, a ime je dobio po tadašnjem glavnom inženjeru kompanije Rudolfu Uhlenhautu. Prodan je početkom mjeseca na zatvorenoj aukciji održanoj u Mercedes-Benzovom muzeju u Stuttgartu, prenosi CNN.

Prodan je privatnom kolekcionaru i, očito, strastvenom ljubitelju automobila, a novcem od prodaje pokrenut će se Mercedes-Benz Fund, fond za globalne školarine.

Sa spomenutom prodajnom cijenom, ovaj je Mercedes postao najskuplji automobil na svijetu, premašivši više nego dvostruko dosadašnjeg rekordera, Ferrarija 250 GTO iz 1963. koji je prije četiri godine prodan za 70 miliona dolara, komentirali su iz kompanije Hagerty, koja prati vrijednost kolekcionarskih automobila.

Prema Brianu Raboldu iz te kompanije, automobili za utrke iz tridesetih i pedesetih godina iznimno su rijetki i većinom ih posjeduju tvornice, tako da će za svaki model iz tog razdoblja koji se pojavi na tržištu potražnja biti iznimno velika, što objašnjava i ovako visoku cijenu.