in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google Play Store uklanja gotovo 900.000 aplikacija

Najavili brisanje

Aplikacije, koje nisu ažurirane tokom dvije godine, bit će uklonjene, a sve je to posljedica promjene uslova korištenja.

Približavaju se kraju dani zastarelih i zapuštenih aplikacija na Google Play Storeu, jer Google želi da ukloni aplikacije koje nisu ažurirane tokom dvije godine.

Ovo je rezultat nedavnih promena u uslovima korištenja, koje je Google Play nedavno implementirao.

Prema navodima, oko 869.000 je dio ove čistke u prodavnici kompanije Google.

Apple je slične mjere u svom App Storeu preduzeo tokom aprila, upozorivši developere da će ukloniti aplikacije koje nisu ažurirane tokom značajnijeg perioda. Developerima je dat rok od 30 dana da ažuriraju svoje aplikacije kako bi ispoštovali zahtjeve, prenosi Android Central.

Na Google Play Storeu, aplikacije koje su pogođene ovom odlukom će biti sakrivene iz rezultata pretrage ili u potpunosti uklonjene. Međutim, to se neće desiti prije 1. novembra, kada se očekuje da će Android 13 biti dostupan na Google Pixel telefonima.

Razlog, zbog kojeg se sprovode ove mjere, jeste da se korisnici zaštite od instaliranja aplikacija koje možda nemaju najnovije funkcije i opcije za sigurnost.

Prema navodima analitičke kompanije Pixalate, 68 procenata aplikacija sa Play Store i App Store prodavnica je ažurirano u posljednje dvije godine. To je više od 3,1 milion aplikacija.