in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Apple pretvara iPhone u alkotest uređaj?

iPhone će jednostavno zaključati automobil na određeno vrijeme

Patently Apple prenosi informaciju da Apple ima patent kojim želi poboljšati svoju opciju Car Keys, koja koristi NFC za pretvaranje iPhonea ili Apple Watcha u digitalni ključ za automobil. Naime, američka kompanija navodno planira ugraditi opciju koja će omogućiti iPhoneu ili možda čak Apple Watchu da alkotestiraju korisnika.

Tako bi ova opcija mogla dovesti do toga da vozač, koji je pod dejstvom alkohola, bude zaključan u vlastitom automobilu. Apple je još početkom prošle godine podnio zanimljiv patent koji bi u iPhone i Apple Watch unio informacije iz baza podataka, koje bi sadržavale podatke koji se odnose na karakteristike ljudskog daha, prihvatljiv nivo alkohola u krvi za vožnju i slično.

Tako će npr. iPhone, ali možda i Apple Watch, koji su prethodno već spojeni sa opcijom Car Keys, postavljati zadatke za vozača u trenucima prije nego što upali svoj automobil. Tako će korisnici imati razne zadatke, kao što je zadatak spretnosti ili neki matematički zadatak, kako bi se iPhone ili Apple Watch uvjerili da je vozač sposoban za vožnju. Ukoliko vozač ne bude u stanju riješiti zadatak/zadatke, iPhone će jednostavno zaključati automobil na određeno vrijeme, prije nego što korisnik dobije novi zadatak.

Najnoviji patent bi mogao unaprijediti onaj iz prošle godine, koji bi sa alkotest opcijom mogao znatno olakšati provjeru je li vozač sposoban za vožnju.

Apple nije jedini koji razmišlja o pretvaranju iPhonea u osobni alkotest, te tako već postoje BACtarck i AlcoDigital Neo, koji koriste prednost procesora iPhonea kako bi isporučili brze alkotest rezultate.

Međutim, ove aplikacije koriste vanjsku dodatnu opremu za mjerenje. Sada bi Appleov najnoviji patent mogao dovesti do toga da sam iPhone izvrši alkotestiranje korisnika. Ipak, samu opciju alkotestiranja morat će aktivirati sam korisnik, što znači da će efikasnost opcije ovisiti najviše od svijesti korisnika.

Iako je, dakle, sama ideja tek u početnoj fazi, ohrabruje Appleovo ozbiljno shvatanje ovog problema, prenosi TechRadar.