in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Ostajemo bez šifri? Evo šta bi ih moglo zamijeniti

Uskoro logiranje bez istih?

Već godinama stižu najave o kraju ere u kojoj koristimo šifre za logiranje u računare, pametne telefone i slične uređaje. Čini se kako bi se to napokon moglo i ostvariti.

FIDO Alliance, skupina koja se bavi standardizacijom metoda za provjeru identiteta online, objavila je kako je njihov postupak logiranja bez šifre dobio podršku velikih proizvođača web preglednika kao što su Apple, Google i Microsoft.

Do kraja ove godine taj bi način logiranja mogao biti uklopljen u Chrome, Edge i Safari, tri web preglednika koji drže većinu svjetskog tržišta.

Koristite li noviji pametni telefon bit će vam poznato kako stvar funkcionira. Umjesto unosa šifre dobit ćete obavijest na mobitel za provjeru identiteta, što ćete učiniti isto kako otključavate smartfon: PIN-om, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Također ćete moći koristiti i neki od drugih raspoloživih vam uređaja (recimo, laptop ili tablet, PC…), tako što ćete poslati zahtjev za otključavanje uređaja putem Bluetootha.

Pojedine aplikacije i web odredišta već nude mogućnost korištenja biometrijskih načina potvrđivanja identiteta. Ali, u većini slučajeva morate imati postojeći korisnički račun (izrađen uz pomoć šifre). Sustav kakav FIDO predlaže omogućio bi korištenje biometrije od samog početka, bez šifre, piše Wired.