in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Kanada širi kazneni zakon na Mjesec

Donošenje novih mjera svemirskog zakona

U Donjem domu kanadskog parlamenta 29. aprila ove godine biti će održano prvo čitanje novog amandmana kaznenog zakona Bill C-19 pod nazivom “Civil Lunar Gateway Agreement Implementation Act.”

Taj amandman bi trebao zakonski pokriti Kanađane koji u svemiru počine djelo koje bi se na kanadskom tlu na Zemlji smatralo kaznenim djelom.

Kanada je 2019. godine postala prva zemlja koja je potpisala sporazum o projektu povratka čovjeka na Mjesec Artemis sa Sjedinjenim Državama. Tim sporazumom Kanada se obvezala isporučiti robotsku ruku Canadarm3 za orbitalnu svemirsku lunarnu orbitalnu postaju Gateway, u zamjenu za sudjelovanje svojih astronauta u misijama na Mjesecu.

Ako se dio svemirskog kaznenog prava ratificira, to bi imalo široke implikacije na međunarodnu kriminalističku nadležnost u svemiru.

Donošenje novih mjera svemirskog zakona vjerovatno će potrajati mjesecima, kroz proces koji uključuje ispitivanje odbora, tri čitanja i potvrdu u Donjem domu, te ispitivanje i potvrdu od strane kanadskog Senata prije suglasnosti koju mora izdati britanska kraljica, prenosi Vidi.