in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk prozvao Apple: “Ovo definitivno nije ok”

Novi udar

Elon Musk je općepoznat kao komentator svega i svačega. Poznati milijarder sada se dotakao Applea i njihove politike.

Apple se već neko vrijeme nalazi na udaru sudova širom svijeta zbog politike plaćanja na App Storeu. Musk se sada osvrnuo na ova Appleova pravila. Tako je on naveo da je “App Store kao da imate porez od 30% na internetu, što definitivno nije ok”.

On je dodao da Apple naplaćuje programerima aplikacija deseterostruko više nego što bi trebao. Musk je samo jedan od u nizu onih kojima smeta Appleova politika plaćanja na App Storeu.

Div iz Cupertina se naročito s velikim kaznama susreo u Nizozemskoj, gdje je krajem prošle godine dobio kaznu od oko 55 miliona dolara upravo zbog pravila u vezi plaćanja na App Storeu. Apple je u ovoj zemlji nedavno poslao novi prijedlog pravila, ali čini se da je i on odbijen, te se kompanija sada susreće s dodatnim kaznama.

Tako je Apple najnoviji prijedlog podnio krajem prošlog mjeseca. Njime je Apple predložio da bi u App Storeu bilo moguće koristiti „ili“ sistem plaćanja, što znači ili Appleov ili sistem plaćanja treće strane. Apple je u prijedlogu naveo i to da bi i oni programeri koji bi koristili alternativne sisteme plaćanja i dalje dugovali Appleu 27% provizija na prodaju u App Storeu, u poređenju sa 30% koliko Apple uzima programerima kada koriste njihov sistem plaćanja. Međutim, regulatorno tijelo Nizozemske zaduženo za pitanja potrošača i tržišta navodno ga je odbilo.

Oni su naveli da je Appleov prijedlog „poboljšanje“ u odnosu na njegove prethodne ideje, ali da još uvijek „nije dovoljno dobar da se uskladi sa evropskim i nizozemskim propisima“, prenosi GizmoChina.