in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Novo istraživanje: Kako Facebook “lajkovi” utječu na raspoloženje?

Naučnici su odlučili provesti studiju zbog tvrdnji da Facebook analizira osjećaje ranjivih tinejdžera te da dobivene rezultate prosljeđuje oglašivačima

Mnogim korisnicima Facebooka je važno koliko će “lajkova” dobiti njihova najnovija fotografija, objava ili video. Sada se postavlja pitanje koliko mišljenje drugih osoba u virtualnom svijetu utječe na samo raspoloženje.

Ovu temu su naučnici sa Sveučilišta u Južnom Walesu odlučili pobliže proučiti u svojoj studiji. U njihovom istraživanju je sudjelovalo 340 ispitanika putem Twittera i Facebooka. Oni su ispunjavali upitnike u kojima su se morali odlučiti slažu li se ili ne s 25 izjava koje su se nalazile u samom upitniku kao što su npr. “zbog pažnje koju dobivam na društvenim medijima osjećam se dobro” ili “mislim da je osoba popularna na osnovi broja “lajkova” koje dobije”.

Autor studije dr. Martin Graff izražava veliku zabrinutost zbog utjecaja društvenih medija na naše mentalno zdravlje. Iako studija nije bila opsežna, rezultati ukazuju na činjenicu da način na koji vršimo interakciju s društvenim medijima može utjecati na naše osjećaje i to ne uvijek na pozitivan način.

Aktivno traženje “lajkova” ili čak plaćanje za njih mogu dovesti do istih rezultata. Isto tako veliki broj “lajkova” ne može popraviti nečije samopouzdanje ili raspoloženje, prenosi Geek.