in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Google uklonio preko milion zlonamjernih aplikacija

Sigurnost

Googleov fokus na privatnost i sigurnost polako postaje sve važniji i važniji, a pojavljivanje vijesti o novim ograničenjima i uklanjanjem aplikacija i developera na Play Storeu samo potvrđuje prethodnu izjavu.

Uprkos svemu tome, Google se često optužuje kako ne mari dovoljno za sigurnost svojih korisnika, ali ako nastavi u ovom smjeru to bi se moglo uskoro promijeniti.

Google je objavio službeni izvještaj o nedavnim aktivnostima u vezi sigurnosti na platformi, a u istom stoji da je u 2021. blokirano više od 190.000 “zlonamjernih” računa programera. Osim toga, oko 1,2 miliona zlonamjernih aplikacija također je uklonjeno iz Play Storea zbog kršenja Google Play pravila korištenja.

Google je također naveo da je 98 posto aplikacija migriralo na Android 11 i smanjilo svoju ovisnost o osjetljivim API-jima, kao što je Accessibility API.

Uz sve navedeno, Google je izjavio i ovo: “Također nastavljamo raditi na tome da Android postane izvrsno mjesto za porodicu. Prošle godine zabranili smo prikupljanje ID-ova za oglašavanje (AAID) svih korisnika i drugih identifikatora uređaja u aplikacijama samo za djecu i dopustili svim korisnicima da potpuno uklone svoj ID za oglašavanje, bez obzira na aplikaciju.”

Uputili su i par riječi o budućim djelovanjima, a to je zvučalo ovako: “Google Play Protect nastavlja skenirati milijarde instaliranih aplikacija svaki dan na milijardama uređaja kako bi zaštitio ljude od zlonamjernog softvera i neželjenog softvera.”

Jedna od gorućih tema u posljednje vrijeme je i mogućnost snimanja razgovora tokom telefoniranja, ali  nažalost još nema detaljnih objašnjenja zašto se ta opcija izbacuje. Jedino objašnjenje koje smo do sada dobili kao razlog navodi privatnost, prenosi Xiaomiui.