in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Mislite da vam je telefon pokupio virus? Ovo su znakovi!

Pregrijavanje, usporavanje, povećanje potrošnje saobraćaja podataka… Sve su to signali za uzbunu

Donosimo šest koraka uz pomoć kojih ćete učinkovito osloboditi smartfon od zloćudnog softvera, kao i savjete uz koje ćete ga osigurati od budućih napada.

Iako nije uvijek lako prepoznati virus na smartfonu, moguće je prepoznati njegove simptome. Vaš će telefon, ako je inficiran, možda prikazivati jedan ili više znakova otežanog rada.

Tako ćete možda primjetiti da je smartfon puno sporiji – da se aplikacije učitavaju sporo ili da se često ruše. Drugi problem može biti ekstremno brzo pražnjenje baterije uzrokovano stalnim radom malwarea. Treći trag je dosta jasan i prilično štetan – dramatično povećanje potrošnje saobraćaja podataka. Četvrti trag su neočekivano visoki računi. Peti simptom je velik broj neobičnih reklama, dok šesti i konačni uključuje neočekivano pregrijavanje samog smartfona, piše The Next Web.

Ako nekim slučajem posumnjate da je virus inficirao vaš smartfon, postoje koraci koje možete poduzeti. Prvo što biste trebali napraviti je izbrisati malware. Za početak preuzmite pouzdanu aplikaciju koja će očistiti smartfon od virusa. Dobri proizvođači uključuju Avast, AVG, Bitdefender ili Norton.

Potom počistite međumemoriju na smartfonu ili historiju surfanja ako koristite Appleove uređaje.

Nakon toga samo ponovno pokrenite iPhone ili resetirajte Android u sigurnom načinu rada koji će spriječiti vanjskim aplikacijama da rade u pozadini. Izbrišite sumnjive ili nepoznate aplikacije s liste preuzetih podataka i, ako ste korisnik Androida, nakon brisanja aplikacija uključite siguran način rada.

Kao posljednji potez uvijek možete napraviti sigurnosnu kopiju podataka i napraviti tvorničko resetiranje smartfona. Resetiranje smartfona na originalne postavke eliminirat će sav malware.

Kako zaštititi uređaj od infekcije?

Nakon što ste popravili vaš uređaj potrebno je osigurati ga od budućih nedaća. Aplikacije za mobilnu sigurnost koje smo naveli u prošlom odlomku će vam definitivno pomoći, ali predlažemo da napravite i sljedeće:

  • Izbjegavajte klikanje po neobičnim prozorima s reklamama, poveznicama u neobičnim porukama, objave na društvenim mrežama ili emailovima;
  • Samo instalirajte aplikacije putem službenih dućana poput Google Playja i Apple App Storea;
  • Provjerite dozvole za apliakcije prije nego što ih instalirate kako biste znali čemu aplikacije pristupaju;
  • Napravite sigurnosnu kopiju podataka;
  • Ažurirajte softver vašeg smartfona – nov softver sa sobom donosi dodatno osiguranje i ispravke dotadašnjih ranjivosti;
  • Nastavite pratiti ponašanje vašeg smartfona i vjerujte intuiciji. Ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, ono to obično – nije.