in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Charlesa oduševio izum maske za krave: “Odlična stvar za bitku protiv klimatskih promjena”

Uređaj se nalazi na glavi životinje i zadržava metan kojeg izbacuje disanjem

Stavljanje maski na lice kravama može se činiti kao neobičan način spašavanja planeta, ali su ovakvi planovi dobili kraljevski žig odobrenja, piše The Telegraph.

Uređaj koji bi zadržavao metan, pronalazak kojeg je podupro britanski princ Charles, mogao bi biti postavljen na lice britanskim kravama kako bi se reducirale emisije metana.

Startup Zelp, kojeg je osnovao Francisco Norris, koristi novu tehnologiju kojom se metan kojeg podrigivanjem izbacuju goveda pretvara u vodu i ugljikov dioksid. Na taj način bi se pokušavalo smanjiti emisije. Kompanija je radila s jednim od najvećih britanskih proizvođača mesa kako bi proizvela uređaje koji bi pomogli da se smanji količina metana koji proizvode krave.

Krave proizvode metan i ugljikov dioksid, a oba plina značajno doprinose štetnim klimatskim promjenama. Oko 95 posto metana kojeg proizvode krave dolazi iz njihovih usta i nosnica, kazali su iz Zelpa.

Uređaj se nalazi na glavi životinje i zadržava metan kojeg izbacuje disanjem. Plin putuje kroz sićušni katalizator i onda se šalje u atmosferu kao ugljik dioksid i vodeno isparavanje.

Iz kompanije kažu da su testovi pokazali 53 posto redukcije u emisiji metana i nadaju se da će dostići 60 posto sljedeće godine. Pronalazak je jedan od četiri koji su osvojili nagradu od 50,000 funti koju je dodijelio Terra Carta Design Lab, koji dodjeljuje nagrade za studente s Kraljevskog sveučilišta za umjetnost (Royal College of Art).

Pobjednici su odabrani na panelu u kojem su bili Princ Charles i Jony Ive, prorektor Kraljevskog sveučilišta za umjetnost.

U srijedu su princ Charles i sir Jony posjetili izložbu koja pokazuje dizajn s Kraljevskog sveučilišta, a princ je izum opisao kao fascinantan.

Govoreći pobjednicima je rekao: “Ne mogu vam reći koliko sam ponosan što sam povezan s Kraljevskim sveučilištem, posebno s obzirom na izvrsne ideje koje prezentiraju neki njihovi studenti i bivši studenti. Mogao bih reći da je ovo važan trenutak zbog brzine kojom moramo reagirati s obzirom na krizu s kojom smo suočeni sa svih strana. Jako je važno to što njihove ideje predstavljaju s obzirom na brzinu pronalaženja rješenja. Nadam se da ćemo kao rezultat ovih ideja i privlačenja veće pažnje na to što se radi imati bolje šanse dobivanja bitke protiv klimatskih promjena u kraćem roku. Mogu vam samo poželjeti svaki mogući uspjeh. Čestitam vam, ovo je odlično.”

Dok ugljik dioksid čini većinu svjetskih stakleničkih plinova, metan je drugi plin po zastupljenosti i čini oko petinu globalnih emisija. On se ne zadržava u atmosferi toliko dugo kao ugljik dioksid, tamo je unutar jednog desetljeća, ali zato proizvodi efekt zagrijavanja koji je puno snažniji, prenosi Jutarnji list.

Testirali tehnologiju na farmama

Kompanija je testirala tehnologiju na farmama koje vodi ABP, najveći proizvođač govedine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Trenutno planiraju tržišni razvoj, koji bi trebao započeti sljedeće godine

Tri preostala dobitna dizajna, koji su pobijedili u natjecanju 125 prijavljenih radova su Aerseeds, umjetno sjemenje napravljeno od ostataka hrane, AMPHITEX, reciklirajući tekstil i The Tyre Collective, naprava koja skuplja čestice gume, glavnog izvora mikroplastike i zagađenja česticama.

Jony je rekao: “Promišljenost i odlučnost ovih dizajnera je proizvela neke izvrsne kreativne odgovore i oni se sada nalaze na putu da pretvore ove izvrsne ideje u praktična rješenja.”

Glasnogovornik ABP-a je dodao: “Radili smo s timom u ZELP-u nekoliko godina u podržavanju razvoja tehnologije i trenutno testiramo zadnje modele na našoj pokaznoj farmi u Shropshireu. To je dio inovativnih inicijativa koje su u postupku procjene kao dio naših istraživanja o budućnosti održive britanske proizvodnje govedine.”

ZELP-ova tehnologija je još u razvoju i zbog toga implementacija trenutno ostaje ograničena na našu pokaznu farmu, piše The Telegraph.