in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Musk je na Twitteru ismijavao mnoge, a sada otvara posve novo tehno “bojište” u Washingtonu

Velike promjene na Twitteru

Elon Musk javno je ismijavao Komisiju za vrijednosnice i burze (SEC), izazivao regulatore s područja sigurnosti automobila i tužio Pentagon kako bi dobio pristup vojnim ugovorima za svemir, ali kupnjom Twittera, milijarder se našao u ulozi koja bi mu mogla donijeti posve novu dozu neželjene pažnje, piše Politico,

Na omiljenoj mreži političara i političkih novinara Musk će se suočiti s ogromnom pozornošću javnosti jer dobiva moć nad regulatorima koje je godinama kritizirao, ali se njima dodatno i izlaže.

Zakonodavci iz obje američke najjače stranke imaju svoje zahtjeve i ono što očekuju od Twittera; republikanci žele manje ‘cenzure’ dok se demokrati bore protiv dezinformacija i govora mržnje. Ovo znači da će Musk naljutiti barem jednu stranu, bez obzira na to kakvu odluku donese o vrsti govora na Twitteru.

Muskova reputacija bombastičnog političkog igrača koji se ne boji izazivati regulatore mogla bi inspirirati Kongres da mu pruži tretman sličan onome koji je imao šef Facebooka Mark Zuckerberg.

“Društvene mreže, a posebno Twitter, dominiraju kada je u pitanju politika u Washingtonu’, kaže Nu Wexler, komunikacijski stručnjak koji na svom popisu zaposlenja ima i Twitter i Google i Facebook.

“Muska čeka otkriće – sastanci i intervjui koji su se ticali SpaceX-a i Tesle sada će biti o Twitteru. To nije nužno loše i može se iskoristiti u svoju korist ako razumijete ono u što se upuštate”, ističe.

A o tome kako bi se Musk mogao ponašati, možda najbolje govore neki od njegovih najvećih hitova u Washingtonu.

Musk se sa SEC-om opekao 2018., kada su ga optužili da je zavaravao ulagače neistinito tvitajući o osiguranim sredstvima pomoću kojih će Teslu učiniti privatnom kompanijom, zbog čega je porasla cijena dionica. Rezultiralo je to nagodbom od 40 miliona dolara, Muskovim odstupanjem iz odbora kompanije i odvjetnicima koji će nadgledati što on piše na Twitteru.

U februaru 2019. SEC je optužio Muska da se ne drži nagodbe i naredio sudu da ga zadrži u pritvoru, a trebalo je pojasniti i što tačno Musk ne smije komentirati vezano uz financije.

Musk je trenutno na sudu u pokušaju da se oslobodi ovih restrikcija, a njegovi odvjetnici prozvali su regulatore zbog ‘kampanje zlostavljanja’. U preuzimanju Twittera, Musk je također zakasnio obavijestiti regulatora, podnijevši na kraju i pogrešan obrazac.

Po zakonu, ulagači u roku od deset dana moraju obavijestiti SEC ako su stekli više od pet posto udjela u kompaniji, a prema Muskovu drugom pokušaju, u kojem je njegov status promijenjen iz pasivnog u aktivnog ulagača, taj je udio prešao 14. marta, ali tek je u aprilu prijavio to.

Još agresivnijim ocijeniti se može Muskov pristup Pentagonu; 2014. SpaceX je tužio američke Zračne snage zbog odabira United Launch Alliancea, kompanije koja je trebala lansirati satelite u orbitu.

Pritom je kazao da bi ih on mogao lansirati po mnogo nižoj cijeni.

U to vrijeme SpaceX nije ni počeo proceduru certificiranja, ali 2015. bilježi uspjeh i ugovori su ponovno ponuđeni na konkurs. SpaceX je trenutno jedan od vodećih izvođača za američku vojsku i obavještajne agencije.

S Bidenovom administracijom problema je imao oko sigurnosti automobila Tesla, posebice opcije Autopilot, koja je, prema regulatoru, ulijevala vozačima previše povjerenja u mogućnosti vozila. U više nesreća u kojima je sudjelovala Tesla upravo je ova značajka imenovana ključnim faktorom.

Problema je ova kompanija imala i oko prava radnika, o čemu je Musk često zauzimao stajalište baš na Twitteru.

“Ništa ne sprečava radnike da glasaju u sindikatu. Ali zašto plaćati sindikatu i odreći se dionica ni za što”, zapitao se u objavi za koju mu je naloženo da je obriše, a zaposlenika koji je radio kao odvjetnik sindikata moralo se vratiti na posao.