in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Elon Musk kupio Twitter za 44 milijarde dolara!

Objavio i prvi Tweet

Elon Musk, direktor Tesle i SpaceX postao je najveći vlasnika akcija Twittera, javlja CNN.

Musku je ponuđeno da bude u Upravnom odboru, što je odbio i ponudio da kupi kompaniju, a sve za manje od jednog mjeseca. Kompanija Twitter bit će prodata Elonu Masku za oko 44 milijarde dolara, navode iz kompanije.

Podsjetimo, Musk je početkom aprila kupio 9.2% Twittera. Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25%. Postao je jedan od najvećih dioničara kompanije i sad posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udio je 2.25%. Sedam dana nakon što je kupio dionice, Musk je dao ponudu za kupovinu Twittera te je rekao da će, u slučaju da njegova ponuda ne bude prihvaćena, “razmisliti o svojoj poziciji dioničara”.

“Odlučio sam ulagati u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom svijeta, a smatram da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju. Međutim, nakon što sam investirao, shvatio sam da kompanija u sadašnjoj formi neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu. Twitter mora postati privatna kompanija. On ima ogroman potencijal, a ja ću ga osloboditi”, napisao je Musk u prijavi financijskom regulatoru, prenosi BBC.

On važi za jednog od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 miliona pratitelja. Često objavljuje i detalje o svojim kompanijama, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Nedugo nakon što je zvanično postao vlasnik Twittera, Musk se oglasio na istom i naveo će uskoro  uvesti brojne novitete.

Njegovu prvu objavu nakon preuzimanje vlasništva prenosimo u cijelosti:

“Želim Twitter učiniti boljim nego ikad tako što ću poboljšati proizvod novim funkcijama, učiniti algoritme otvorenim izvorom kako bi se povećalo povjerenje, pobijedio sam spam botove i potvrdio autentičnost svih ljudi. Twitter ima ogroman potencijal. Radujem se radu sa kompanijom i zajednicom korisnika kako bismo ga otključali.”