in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Bez USB-C porta za iPhone 14 seriju

Apple

Prvi izveštaji o predstojećoj iPhone 14 seriji su se pojavili još u novembru prošle godine, tj. odmah nakon predstavljanja iPhone 13 serije. Informacije su uglavnom ukazivale na to da će iPhone 14 Pro i Pro Max imati USB Type C priključak umjesto sad već zastarelog Lightning porta.

Ove informacije su djelovale još više moguće nakon što je objavljeno da će Evropska Unija prisiljavati proizvođače (Apple) da se prebace na USB-C, ali izgleda da Apple još ne odustaje zbog jednog veoma bitnog razloga.

Prema iDropNewsu, Apple bi mogao ipak zadržati stari Lightning port za svoju čitavu ovogodišnju iPhone 14 seriju. U izvještaju se navodi da je razlog za ovaj potez jednostavno profit.

U početku se smatralo da Apple planira da pređe na novi dizajn bez ikakvih fizičkih otvora, ali izgleda da to još neće biti tako. I dalje se nastavlja s istom politikom – u kutiji dobijete kabl, a punjač kupujete odvojeno.

Ako se pitate zašto su Apple punjači i kablovi toliko skupi i zašto ne bi i Apple USB-C priključci mogli imati istu cijenu, razlog je taj što kompanija može naplati naknadu bilo kom trećem proizvođaču, koji želi da prodaje bilo koji kabl koji ima Lightning priključak, dok bi USB-C mogao da proizvodi svako.

Drugim riječima, prelazak na univerzalni standard USB-C doveo bi do gubitka stalnog toka prihoda.

Dakle, kako sada stoji, vrlo je vjerovatno da će se Apple držati svog sopstvenog dizajna sve dok iPhone bez porta konačno ne bude pušten na tržište.