in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Više od pola računara ne može se nadograditi na Windows 11

Istraživanje

Podaci koje je objavio pružatelj platforme za upravljanje IT sustavima Lansweeper pokazuju da su se nadogradnje na Windows 11 gotovo utrostručile u posljednja tri mjeseca, ali ukupna stopa usvajanja i dalje je mala.

Istraživanje Lansweeperovog softvera za upravljanje računarima na više od 10 miliona uređaja s Microsoftovim OS-om pokazalo je da 1,44% korisnika sada koristi Windows 11, što je povećanje u odnosu na 0,52% računara koja su pokretala OS u januaru.

“Ukupno usvajanje ostaje sporo, gotovo šest mjeseci od početnog lansiranja sustava Windows 11 široj javnosti, budući da je prethodno istraživanje Lansweepera otkrilo da 55% skeniranih uređaja nije moguće nadograditi na Windows 11”, rekao je Lansweeper.

Dok je većina Microsoftovih uređaja skeniranih Lansweeperovim softverom prošla test RAM-a (91%), samo je oko polovica testiranih TPM-ova (Trusted Platform Modules) zadovoljilo zahtjeve, odnosno 19% ih nije uspjelo, a 28% nije bilo kompatibilno s TPM-om.

“Dok je kompatibilnost CPU-a nešto viša i iznosi 44,9%, naše istraživanje pokazuje da samo 66,4% računara ima dovoljno RAM-a. Za TPM vijest je mračna, jer samo 0,23% svih računara ima omogućen TPM 2.0. Ovo nije potpuno iznenađenje, jer TPM nikada nije bio potreban za prijašnje verzije Windowsa.

Lansweeperovi podaci u velikoj su suprotnosti s podacima davatelja softvera za PC nadzor AdDuplex, čiji najnoviji podaci pokazuju stopu usvajanja od 19,4%. AdDuplexovo istraživanje pokazalo je, međutim, da je rast Windowsa 11 stagnirao prošlog mjeseca, pa je zabilježeno samo povećanje udjela od 0,1% u odnosu na druga izdanja sustava Windows.

Alan Mendelevich, izvršni direktor AdDuplexa, rekao je da razlika u stopama usvajanja vjerovatno dolazi iz činjenice da Lansweeperovi podaci dolaze s računara poslovnih korisnika, dok AdDuplexovi dolaze prvenstveno iz potrošačkih sustava.

“Složio bih se da ni jedno ni drugo nije super tačno i nisam tržišni analitičar, ali manje od 1,5% zvuči nerealno čak i ako uzmete samo nova prodana računara sa sustavom Windows 11”, rekao je Mendelevich.

Bez obzira na ove prilično velike razlike u rezultatima istraživanja, čini se da Windowsi 11 ne bilježe rast kakav je očekivao Microsoft jer se korisnici ne žure nadograđivati hardver da bi mogao podržati instalacije ukoliko im sav softver, igre i poslovni programi savršeno rade i na Windowsima 10, prenosi Vidi.

S druge strane postoji veliki broj korisnika koji je instalirao “ručno” Windowse 11 na nepodržanim sustavima i do sada se nisu pojavili značajniji izvještaji da imaju problema zbog toga, iako je Microsoft više puta objavljivao s kakvim bi se sve problemima mogli susresti u pogledu stabilnosti i sigurnosti sustava.