in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Drugovi iz odjeljenja kao njeni unuci: Italijanka se vratila u učionicu u 90. godini

Nikad nije kasno

Italijanka koja je propustila formalno obrazovanje zbog Drugog svjetskog rata vratila se u učionicu po svoju školsku diplomu i to u 90. godini.

Anuncijata Murđa je najstarija osoba ikada u svojoj večernjoj školi koja je pohađala časove za diplomu srednje škole, ispit koji obično polažu djeca u nižem srednjem obrazovanju u dobi od 14 godina. Ona to radi u centru blizu svoje kuće u Dolijanovi, na Sardiniji.

– Volim da učim, uvijek mi se to sviđalo. Ali kada je izbio rat, za mene se sve promijenilo. Morala sam da idem da radim, pošto se moja porodica mučila i ja sam morala da igram svoju ulogu. Nekada su mogli da uče samo oni koji su imali novca – rekla je za Il Messaggero.

Anuncijata je rekla da je naučila da šije kada je bila dijete i da je postala krojačica, ali čitala je mnogo knjiga, pa je učila sama, kako kaže, kad god je mogla.

Njene strasti su historija i muzika.

– Uvijek sam voljela historijske knjige, dijelom i zbog što sam iskusila dobar dio historije o kojoj se piše u knjigama. Vidjela sam posljedice Prvog svjetskog rata i preživjela sam Drugi – ispričala je.

Njena najmlađa drugarica iz razreda ima 16 godina, učenica koja će ponovo polagati za diplomu dok Anuncijata bude prvi put pokušala u junu. Polaganje ispita, koji uključuje testove iz italijanskog i matematike, neophodno je za napredovanje u više srednje obrazovanje, koje se u Italiji završava sa 18 godina.

Marina Pilia, nastavnica književnosti u školi, opisala je Anuncijatu kao veoma strastvenog i angažovanog učenika.

– Iako ima poteškoća sa sluhom, ona aktivno učestvuje u nastavi, posebno o historiji – rekla je Pilija.

Škola se uglavnom bavi učenjem odraslih, a oni od 16-20 godina moraju ponovo polagati školske ispite. Prosječna starost učenika u Anuncijatinom odeljenju je 40 i više, od kojih se neki pripremaju i za diplomu srednje škole.

– Često su to žene koje nadoknađuju svoje obrazovanje nakon što dobiju djecu ili ljudi koji nikada nisu stekli diplomu i potrebna im je za posao, jer je to minimalni uslov za obrazovanje – rekla je Pilija.

Posljednja osoba u Anuncijatinoj starosnoj grupi koja je polagala ispit u školi bila je 87-godišnja žena, 2016. godine. Ona je rekla da su njeni nastavnici “fantastični”, a drugovi iz razreda “kao unuci”.

– Neki me prate kući uveče, kada je mrak – dodala je.

Spremna je za ispit.